Oletko tullut ajatelleeksi? Kuu on Australiassa "väärin päin"

Uutisklipit 0:20
Katso myös Tältäkin se voi näyttää! Näin upea Kuu vangitsi ohikulkijoiden katseet Turussa 2021.

Eteläisellä pallonpuoliskolla Kuukin näyttää erilaiselta.

Jos vietät koko elämäsi pohjoisella pallonpuoliskolla, Kuukin näyttää aina samalta. Lomamatkalla kaikki kuitenkin voisi olla toisin.

Eteläisellä pallonpuoliskolla, kuten Etelä-Amerikassa tai Australiassa, Kuu näyttää erilaiselta: se vaikuttaa olevan "väärin päin", kertoo Science Focus.

Miksi Kuu on Australiassa "väärin päin"?

Syy on yksinkertainen: jos seisot etelänavalla, pääsi on ylöspäin, mutta näin on myös pohjoisnavalla. Silti pääsi osoittaa kummassakin paikassa eri suuntaan.

Vaikka Kuu näyttää Maata kohti aina saman puolen itsestään, Kuun ulkonäkö vaihtelee riippuen siitä, mistä suunnasta sitä katsotaan.

– Meidän perspektiivistämme Kuu ja yötaivas on kiertynyt 180 astetta verrattuna ystäviimme pohjoisella pallonpuoliskolla, astronomi Jake Clark Etelä-Queenslandin yliopistosta kuvaili Science Alert -sivustolle.

Muutkin taivaankappaleet "muuttuisivat"

Se, mistä katsottuna Kuu näyttäytyy "väärin päin", riippuu toki katsojasta: australialaisen mielestä suomalaisten Kuu näyttäisi oudolta! 

Forbes huomauttaa, että vaikka Kuu lienee esimerkeistä dramaattisin, myös muut yötaivaan tutut muodostelmat muuttuvat sijaintipaikoista riippuen.

Australian-matkallasi näkisitkin siis myös erilaisia tähtikuvioita kuin kotona Suomessa. Esimerkiksi Orionin voisit kuitenkin havaita molemmissa paikoissa.

Katso myös: Hupsista! Kuu lähti karkuun kuujuhlissa Kiinassa:

Lue myös:

    Uusimmat