Oletko perheesi vanhin lapsi? Näillä tieteellisesti todistetuilla faktoilla pääset kehuskelemaan

Esikoislapsilla on monta syytä röyhistellä rintaansa. Parasta on se, että kehun aiheet on tieteen keinoin todistettu.

Vanhimmat lapset pitävät usein itseään perheen kuninkaallisina. Hehän ovat syntyneet ensin, joten on vain järkevää, että he saavat eniten huomiota ja hellyyttä, vai mitä?

Perheen nuorimmat lapset tuskin ovat samaa mieltä, mutta tutkimukset itse asiassa tukevat vanhimpien lasten oikeuksia kehua itseään.

Lukuisat tutkimukset osoittavat nimittäin, että syntymäjärjestyksellä on merkitystä kehityksen kannalta. Kuinka paljon merkitystä – siitä asiantuntijat kiistelevät, mutta joka tapauksessa jotain totuuspohjaa väitteen taustalla on.

Jos sinä olet perheesi vanhin lapsi, tutustupa näihin etuihin, jotka syntymäjärjestyksesi on mukanaan tuonut. Jos jotain, ainakin ne todistavat, ettei sinun diilisi ole huonoimmasta päästä. Nauti siis näistä tutkimustuloksista!

1. Vanhemmat sisarukset saattavat olla fiksumpia

Vanhimmilla lapsilla saattaa olla korkeampi älykkyysosamäärä kuin heidän nuoremmilla sisaruksillaan. Vuonna 2007 julkaistussa norjalaistutkimuksessa selvisi, että esikoispojilla oli keskimäärin 2,3 pistettä korkeampi älykkyysosamäärä kuin nuoremmilla veljillään.

Tutkijat uskovat eron johtuvan ympäristöstä geenien sijaan. Vanhimmat lapset opettavat usein nuorempia sisaruksiaan, mikä saattaa auttaa heitä pitämään tietoa mielessään paremmin. Lisäksi perheen kasvaessa vanhemmilla on vähemmän aikaa käytettävänään jokaista lasta kohden.

– Aina kun tulee yksi lapsi lisää, heikentyy älyllinen ympäristö jokaisen perheenjäsenen kohdalla, tutkijat totesivat.

2. Vanhemmat sisarukset voivat olla vastuullisempia

Vanhemmat sisarukset raivaavat tietä perheen nuoremmille lapsille, ja sehän tarkoittaa vastuuta jo nuorella iällä. The Sibling Effect: What the Bonds Among Brothers and Sisters Revael About Us -kirjan kirjoittaja Jeffrey Klugerin mukaan vanhemmat sisarukset tuppaavat olemaan niitä, joille perhesiteet ja perinteiset saavutukset ovat tärkeitä. Siksi heitä pidetäänkin usein tottelevaisempina ja vastuullisempina.

3. He saattavat olla menestyksekkäämpiä

Vanhemmat lapset menestyvät paremmin koulussa, mutta heillä saattaa olla enemmän menestystä myös työelämässä. New Yorkin yliopiston professi ja psykologi Ben Dattnerin mukaan esikoiset keskittyvät tavoitteisiinsa ja haluavat miellyttää vanhempiaan. Tutkimukset osoittavat, että heillä on tapana olla nuoremmille sisaruksilleen eräänlainen auktoriteettihahmo, mikä tekee heistä hyvin valmistautuneita johtajan rooliin myös työelämässä.

Lisäksi vanhemmilla on mielikuva vanhemmista lapsistaan etevämpinä.

4. Vanhemmat lapset noudattavat sääntöjä

Keskimmäiset lapset kapinoivat enemmän, mutta vanhemmat lapset seuraavat todennäköisimmin sääntöjä.

– Esikoiset ovat usein vastuullisia, kilpailuhenkisiä ja sovinnaisia, kun taas myöhemmin syntyneiden pitää erottua joukosta ja luoda oma erityinen paikkansa olemalla leikkisiä, yhteistyökykyisiä ja etenkin kapinoivia, pohtivat belgialaiset psykologit Vassilis Saroglou ja Laura Fiasse vuonna 2003 Personality and Individual Differences -lehdessä.

5. He ovat tunnollisempia

Vuonna 2015 julkaistussa amerikkalaistutkimuksessa todettiin, että esikoiset ovat hieman tunnollisempia ja miellyttävämpiä sekä vähemmän neuroottisia kuin nuoremmat sisaruksensa. Heillä on siis luonteenpiirteitä, joista on hyötyä pitkällä tähtäimellä.

Myös vuonna 2015 julkaistussa australialaistutkimuksessa kävi nimittäin ilmi, että tunnollisemmat ihmiset suorittivat akateemisesti paremmin. Tunnollisuuden on osoitettu olevan myös ase menestykseen.

Video: Ehkä sittenkin yhden lapsen perhe?


Lue myös:

    Uusimmat