Oletko nähnyt tätä koiraa? Kajsa elää koiranomistajan painajaista – rakas lemmikki ollut karkuteillä jo kaksi kuukautta

0:40

Kajsan perheen rakas tricolour-shetlanninlammaskoira karkasi huhtikuussa 2018. Viimeisin etsijäkoiran varmistama havainto  koirasta on jo neljän viikon takaa. – Toivomme ihmettä tapahtuvaksi ja sitkeyttä rakkaalle koirallemme selviytyä, Kajsa sanoo. 

Kajsa perheineen oli juuri päässyt Balille, kun surullinen viesti saavutti heidät.

– Ostimme välittömästi lentoliput takaisin Suomeen, Kajsa muistaa.

Perheen rakas koira, 34 senttiä korkea tricolour-shetlanninlammaskoira, oli lähtenyt omille teilleen Keravalla.

– Tietojemme mukaan koira ei varsinaisesti karannut, vaan ajautui kadulle auki jääneestä portista ja sen jälkeen säikähti jotain, joka aiheutti pakoreaktion. Varmaa syytä tälle surulliselle tapaukselle emme varmaan koskaan saa selville, Kajsa sanoo.

Älä yritä ottaa karannutta koiraa kiinni!

Aiemmin koira ei ollut koskaan karannut.

– Se lenkkeilee aina omistajansa vieressä eikä lähde edes riistan perään, joten karkaaminen tuli täysin yllätyksenä meille. Koiramme on normaalioloissa hyvin reipas ja vauhdikas tapaus. Aina valmiina lenkkeilyyn ja treenaamaan, mutta sisätiloissa haluaa mieluiten olla omien ihmistensä lähellä. Koira on koko elämänsä harrastanut agilityä ja se pitää siitä hyvin paljon. Agilitykentällä koira on myös todella kuuliainen ja haluaa tehdä aina kaiken oikein.

Koira katosi 12.4.2018 ja on ollut karkuteillä jo kuukausia. 

Perhe pyytää, että koirahavainnoista soitettaisiin heti heille. Koiraa ei saa yrittää ottaa kiinni.

– Näin pitkään karkuteillä ollut koira käyttäytyy villieläimen tavoin ja pelästyy entistä enemmän kiinniottoyrityksiä. Tässä tilassa karkuri ei välttämättä tunnista heti edes omia perheenjäseniään. Mikäli koiran näkee jossain, tulee omistajille soittaa saman tien eikä kiinnittää koiraan mitään huomiota. Mikäli mahdollista, paikalle kannattaa kuitenkin jäädä huomaamattomasti ja odottaa omistajan saapumista, Kajsa neuvoo.

–  Ota myös kuva koirasta, jos pystyt tekemään sen koiraa häiritsemättä. Samannäköisiä koiria on paljon, ja kuvalla saa helposti ja nopeasti varmistuksen kenen koirasta on kyse.

"Emme ole päässeet näkemään koiraa kertaakaan itse karkaamisen jälkeen"

Rakkaan perheenjäsenen saattamiseksi kotiin perustetiin myös Facebook-sivu Auta shelttikarkulainen kotiin. Yleisön reaktio on ollut kannustava ja tsemppaava.

– Monet ovat tarjonneet apuaan tai kertoneet omista kokemuksistaan. Apua etsintään on saatu lukuisilta kavereilta ja kaverin kavereilta sekä aivan tuntemattomiltakin ihmisiltä. Lisäksi etsijäkoirakot ovat olleet tiiviisti mukana etsinnöissä.

Viimeisin etsijäkoiran varmistama havainto perheen koirasta on jo neljän viikon takaa – valitettavasti.

– Emme ole päässeet näkemään koiraa kertaakaan itse karkaamisen jälkeen tai saaneet siitä yhtään valokuvaa. Tunnelmat tässä vaiheessa ovat melko murtuneet. Vaikka koira voi selviytyä Suomen luonnossa useita kuukausia hengissä, tämän vuoden aivan poikkeuksellisen kuuma ja kuiva sää on varmasti vaikeuttanut koiran selviytymismahdollisuuksia, Kajsa sanoo.

"Toivomme ihmettä tapahtuvaksi"

Vaikeinta onkin ollut jatkuva epätietoisuus. Onko koira edelleen hengissä? Onko sillä kaikki hyvin?

– Vaikeaa on myös se, että koiran löytyminen on niin sanotusti muiden ihmisten armoilla: ilmoittavatko ihmiset havainnostaan, ja osaavatko he toimia oikein. Mikäli uusia havaintoja ei tule, myöskään omistajat eivät voi tehdä mitään asian hyväksi. Toki toivomme ihmettä tapahtuvaksi ja sitkeyttä rakkaalle koirallemme selviytyä, Kajsa sanoo.

"Toivomme, että asiaan tulisi edes joku ratkaisu"

Kaksi viimeistä kuukautta perhe on Kajsan mukaan elänyt aikaa, joka on koiranomistajan pahinta painajaista. He ovat jakaneet tuhansia katoamisilmoituksia ja tehneet maastoon kymmenien kilometrien hajujälkiä, jotta karkuri osaisi kotiin. Loukkuja on viritetty ja kymmeniä havaintoja tarkastettu, mutta shelttipoikaa ei ole löytynyt.

Kadonnut koira on pieni (n. 34 cm) tricolor-shetlanninlammaskoira Keravalta. Se liikkuu laajalla alueella, joka kattaa ainakin Keravan, Vantaan ja Sipoon.

Jos kohtaat koiran:

  1. Soita näköhavainnosta omistajalle
  2. Älä yritä ottaa koiraa kiinni, älä kiinnitä siihen huomiota
  3. Ota koirasta kuva, jos se on mahdollista 

– Olemme tehneet jatkuvasti kaikkemme karkurin kotiin saamiseksi. Koko ajan on jatkuva huoli ja murhe oman rakkaan perheenjäsenen hyvinvoinnista. Kyseinen koira on antanut meille aina kaikkensa, ja sen ansiosta on nähty ja koettu kaikkea kilpailumatkoilla ympäri Eurooppaa, joten tuntuu todella väärältä, että emme ole onnistuneet auttamaan sitä omassa selviytymiskamppailussaan.

Kaikesta huolimatta perhe toivoisi karkuriaan terveenä kotiin.

– Että saisin vielä ottaa maailman parhaan pienen koirani syliini ja katsoa sen vinhasti heiluvaa häntää ja nauravaa ilmettä, Kajsa sanoo.

– Mikäli tämä ei ole mahdollista, toivomme, että asiaan tulisi edes joku ratkaisu, eikä katoaminen jäisi ikuiseksi mysteeriksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja