Oletko nähnyt korona-aikana enemmän villieläimiä? Siihen on syynsä

0:53
Video: Veturinkuljettaja Jukka auttoi joutsenperheen junaradan ylitse

Koronavirus pakotti ihmiset ympäri maailmaa käytännössä sisätiloihin. Rajoitukset eivät tietenkään koskeneet luonnossa eläviä villieläimiä. ScienceNews kirjoittaa, että koronarajoitukset ovatkin tuoneet luonnon lähemmäksi ihmisiä.

Sivusto luettelee syitä sille, miksi ihmiset ovat saattaneet nähdä viime aikoina normaalia enemmän villieläimiä. Syyt ovat melko ymmärrettäviä.

Esimerkiksi rottia on saattanut ketuttaa se, että ravintolat suljettiin ja ruuantähteitä ei ole tämän takia löytynyt totutuista paikoista. Rotat ovatkin joutuneet lähtemään aiempaa näkyvämmin etsimään ruokaa. Richmondin Yliopiston tutkijan mukaan rotista on tullut enemmän havaintoja, joskaan asiasta ei ole luotettavaa tutkimustietoa.

Pahimmat pedot jäivät sisätiloihin

Villieläimien näkyvyyteen asutuilla alueilla  on vaikuttanut ainakin se, että sangen pelottavat ja uhkaavat superpedot, eli ihmiset vähenivät katukuvasta.

Kun ihmisten luoma pelon ilmapiiri ulkotiloissa hälveni rajoitusten myötä, niin villieläimet ovat uskaltautuneet päiväaikaankin asutuille alueille. Tästä asiasta on käytännön tutkimustietoakin: Esimerkiksi petoeläinten on havaittu syövän raatoa aivan rauhassa, kun kaiuttimesta on soitettu luonnon ääniä. Mutta ne pakenevat välittömästi paikalta, kun kaiuttimesta kuuluu ihmisten puhetta.

0:39
Ikkunaan törmännyt tiainen sai henkistä tukea paikalle lentäneeltä ystävältään.

Maailmalla on kiinnitetty enemmän huomiota lintujen viserrykseen katujen hiljennyttyä. New Yokin yliopiston tutkimuksessa kaupungin äänien havaittiin laantuneen merkittävästi koronaviruksen myötä. Nyt kiinnostuksen kohteena on se, ovatko kaupunkien linnut muuttaneet rauhoittumisen myötä käytöstään. Lintujen on nimittäin havaittu huomioivan viserryksessään urbaanin melun. Asutuilla alueilla linnut ovat mm. tottuneet laulamaan normaalia aikaisemmin ja korkeammilla taajuuksilla, jotta niiden laulu tulee kuulluksi kaupunkien taustamelussa.

Kevään ja kesän saapumisella on luonnollisestikin suuri vaikutus eläimien näkyvyyteen ja tämä ei liity koronavirukseen.

Olemme alkaneet vihdoin kiinnittää huomiota ympäristöömme

Ehkäpä tärkeimpänä kohtana ScienceNews toteaa, että koronaviruksen aiheuttaman rauhoittumisen myötä ihmiset ovat alkaneet vihdoin kiinnittää huomiota luontoon. Koronaviruksen myötä myös mm. sosiaalisessa mediassa on esitelty enemmän paikallisia eläinhavaintoja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja