Oletko jatkuvasti väsynyt? Tästä se johtuu

Kärsitkö nukahtamisvaikeuksista? Onko unesi katkonaista? Piinaako väsymys hyvin nukuttujen yöunienkin jälkeen? Ota selvää, miten selätät väsymyksen!

Useat kärsivät uniongelmista etenkin kesällä, kun yöt ovat lyhyitä ja valo tulvii makuuhuoneeseen pitkälle iltaan – ja aikaisin aamulla. Uniongelmat ja nukahtamisvaikeudet voivat kuitenkin selvitä yllättävän helposti.

Ongelma: Et nukahda

Moni kärsii nukahtamisongelmista. Kun nukahtaminen on vaikeaa, harhailevat myös ajatukset helposti ja unen päästä on entistä vaikeampi saada kiinni. Stressi kasvaa usein sitä myötä kun nukahtamisvaikeudet kasvavat – ja nukahtaminen vaikeutuu entisestään.

Ratkaisu 1: Tohtori Sonia Ancoli-Israel Kalifornian yliopistosta neuvoo nukahtamisongelmista kärsiviä varaamaan jo etukäteen aikaa ajatusten jäsentämiseen ennen nukkumaanmenoa. 80 prosenttia nukahtamisvaikeuksien kanssa painivista löytää ratkaisun ongelmiin tätä kautta.

– Siten aivot saavat viestin siitä, että arkiset asiat käydään läpi ennen nukkumaanmenoa, Ancoli-Israel neuvoo.

Ratkaisu 2: Nukahtamisongelmat saattavat johtua myös siitä, että vuorokausirytmi ei ole kohdallaan. Kun kehon luontaista rytmiä ei noudateta, saattaa tämä heijastua nukahtamisvaikeuksina. Kirkasvalolamppu voi olla ratkaisu monen nukahtamisongelmiin. Lamppua olisi syytä pitää päällä 30 minuuttia joka aamu.

– Vuorokausirytmiin vaikuttaa se, kuinka valoisaa on aamulla, tohtori William C. Kohler Floridan Sleep Institutesta kertoo.

Ongelma: Unesi on katkonaista

Vaikka nukahtaisi nopeasti, on aamulla väsynyt olo, jos uni on katkonaista. Useat kärsivät katkonaisesta unesta ja turhautuvat, jos uni keskeytyy hetkeksikin.

Ratkaisu 1: On täysin luonnollista heräillä yöllä, sillä etenkin syvien unen tasojen välillä on hetkiä, jolloin jokainen on yön aikana miltei hereillä. Kevyistä havainnoista yön aikana on siis turha huolestua: tärkeintä on kiinnittää huomiota siihen, johtavat katkokset unen aikana väsymykseen seuraavana päivänä.

– Täydellinen kahdeksan tunnin yöuni on myytti. Kyse on siitä, mikä on jokaiselle yksilölle riittävä unen määrä, psykologi Michael J. Breus toteaa.

Ratkaisu 2: Jos aamuisin on katkonaisen unen vuoksi voimaton olo, on syytä kiinnittää huomiota siihen, mitä silloin tapahtuu kun uni katkeaa. Vaikka silmät aukenisivatkin kesken unien, ei nimittäin ole syytä nousta heti katsomaan kelloa tai tarkistamaan sähköposteja.

– Pidä huoli siitä, ettet anna kehollesi viestiä, jonka mukaan ollaan heräämässä, Breus kertoo.

Ongelma: Olet poikki hyvien yöunien jälkeen

Joskus olo on koko päivän voimaton, vaikka takana olisi pitkätkin unet. Muutos unirytmissä saattaa viedä voimia, mutta voimattomuudesta on turha huolestua, jos kyseessä on yksittäinen päivä. Sitä vastoin jatkuva voimattomuuden tunne pitkien yöunien jälkeen voi kertoa ongelmista.

Ratkaisu 1: Kohler kehottaa kiinnittämään huomiota siihen, millainen päivä pitkiä, mutta väsymykseen ajaneita yöunia on edeltänyt. Siten on mahdollista selvittää, mikä omaan väsymykseen vaikuttaa: syy saattaa löytyä liian myöhäisestä jumppatunnista tai television katselemisesta iltamyöhään.

Ratkaisu 2: Kuorsaaminen, päänsärky ja kuiva suu saattavat kieliä myös uniapneasta. Jos ongelmat jatkuvat, olisi hyvä hakeutua lääkärin vastaanotolle selvittämään, etteivät univaikeudet johdu sairaudesta.

Lisää terveysneuvoja Suurin pudottaja -sarjassa:

Lue myös:


AVA / Heli Kuitunen

Lähde: Health

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat