Oletko ikävystynyt? Jatkuvalla tylsyydellä ikäviä vaikutuksia terveyteen

Tutkimustulokset ikävystymisen suhteen puhuvat karua kieltä. Ei kuitenkaan kannata heittää kirvestä kaivoon, sillä sopivan pituisilla tylsillä hetkillä on havaittu jopa päinvastaisia vaikutuksia.

Tuntuuko pitkäveteisen esitelmän kuunteleminen mahdottomalta tehtävältä? Sorrutko usein pelaamaan puhelimellasi, vaikka pitäisi keskittyä töihin? Ikävystymisellä on usein huono maine, mutta pieninä annoksina se voi jopa ruokkia luovuutta.

Vuonna 2009 julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että jatkuvaa ikävystymistä työpaikoillaan kokevilla henkilöillä on huomattavasti suurempi riski kuolla suhteellisen nuorina. Ikävystyneiden henkilöiden todettiin lisäksi olevan alttiimpia erilaisille terveysongelmille. Terveysongelmat johtuivat pääasiassa vähäisestä aktiivisuudesta, mutta myös lisääntyneestä alkoholin käytöstä ja tupakoinnista.

Ikävystyminen saa tekemään outojakin asioita

Tylsyys määritellään usein tyytymättömyyden tilaksi, johon liittyy usein levottomuutta ja väsymystä. Vaikka ikävystymisellä on todettu olevan lukuisia negatiivisia vaikutuksia, siitä voi joissain tapauksissa olla myös etua. Science-lehdessä vuonna 2014 julkaistu tutkimus toteaa, että tylsistyneinä ihmiset tekevät mieluummin epämieluisiakin tehtäviä kuin eivät mitään. Tämä oli tulosta kokeesta, jossa tylsistyneet koehenkilöt päätyivät antamaan itselleen pieniä sähköshokkeja sen sijaan, etteivät olisi tehneet mitään.

Tylsistymisen onkin todettu lisäävän myös luovuutta. Ainoa ehto luovuudelle on, että henkilöiden tulisi omaksua tylsistymisen tila, eikä yrittää täyttää tätä tilaa millään. Tämä kannattaa ottaa huomioon etenkin nykyaikana, jolloin pienenäkin tylsänä hetkenä käsi hamuaa automaattisesti kohti puhelinta. Ikävystyminen on hyödyllinen muistutus siitä, että haluamme tehdä jotain merkityksellistä.

Yhteenvetona voidaankin todeta, että vaikka pitkäaikainen ikävystyminen voi aiheuttaa vakaviakin terveysongelmia, sen lyhytaikainen kokeminen on hyväksi luovuudelle.

Tylsää töissä? Näin esität kiireistä:

Lue myös:

    Uusimmat