Oletko hyvä vieras? Vinkit kyläilyetikettiin

Kesäisillä kaupunkiretkillä on kiva majoittua tuttavien luokse tai järvimaisemaa ikävöidessä etsiytyä sukulaisten mökeille. Noudattamalla muutamia Learnvest-verkkosivuston kokoamia ohjenuoria isäntäväki toivottaa vieraan tervetulleeksi myöhemminkin.

Ole selvä vierailun kestosta

Jos saat kutsun kylään, lyö päivämäärät lukkoon isäntäväen kanssa hyvissä ajoin. Älä ole epämääräinen vierailun kestosta tai toivo saavasi pitkittää sitä paikan päälle saavuttuasi. Jos talonväki kertoo heillä olevan kiireitä tietyn päivän jälkeen, lähde mielellään jo päivää aikaisemmin pois, niin he saavat aikaa myös itselleen.

Yllätykset sikseen

Älä ilmesty paikalle ilmoittamatta – varsinkaan koiran, lapsen tai isäntäväelle tuntemattoman ystävän tai kumppanin kanssa –, vaan varmista etukäteen asian olevan OK. Se, mikä on sinun mielestäsi spontaania ja hauskaa, voi olla isäntäväestä jotain ihan muuta.

Vie lahja mukanasi

Hyvän vieraan käytöstapoihin kuuluu viedä isäntäväelle lahja. Lahjan tulisi myös olla jotain oikeasti mieluisaa, joten unohda epämääräiset koriste-esineet. Hyödylliset käyttötavarat tai ruoka tuskin jäävät pölyttymään kaapin perälle.

Elä talon sääntöjen mukaan

Saapuessasi paikalle tiedustele väärinkäsitysten välttämiseksi kohteliaasti, miten asiat täällä hoidetaan. Mihin aikaan yleensä herätään ja mennään nukkumaan? Onko jotain, mitä vieraiden tulisi tietää esimerkiksi lasten tai lemmikkien suhteen? On parempi puhua asioista suoraan kuin huomata joutuvansa kyräilyn kohteeksi.

Pysy isäntäväen mukavuusalueella

Ihmisillä on erilaiset mukavuusalueet esimerkiksi paljaan pinnan suhteen. Ennen kuin tepastelet pitkin tupaa pelkkään pyyhkeeseen kääriytyneenä tai saavut aamiaispöytään pitsiyöpaidassa, ”haistele” ympäristöä ja seuraa isäntäväen esimerkkiä. Epäröidessä kannattaa taipua mieluummin häveliäisyyden puolelle.

Ole avuksi

Vieraana sinun tulisi tarjoutua tekemään ruokaa, kattamaan pöytää, tiskaamaan, toimimaan tarpeen vaatiessa kuskina, vahtimaan lapsia vanhempien ottaessa nokoset, korjaamaan jotain pientä taitojen siihen riittäessä tai vaikka viemään vaikka koira lenkille. Vaikka isäntäväki kieltäytyisi tarjouksesta, he kyllä arvostavat elettä.

Itsestään selvää on, että omat astiat korjataan syömisen jälkeen, ruokaostoksiin osallistutaan ja oma jälkikasvu pidetään tarvittaessa pois jaloista.

Viihdytä itse itseäsi

Vaikka paikallisen kesäteatterin esitys tai lähihuvipuiston tarjonta kiinnostaisi sinua, isäntäväki saattaa olla jo nähnyt ne, tai heillä voi olla muuta ohjelmaa tai kiireitä. Mikäli viivyt muiden nurkissa yli kolme päivää, soita myös muille lähitienoilla asuville tuttavillesi tai lähde aivan omille retkille. Isäntäväkeä on kohteliasta informoida suunnitelmistasi ja siitä, milloin suunnittelet palaavasi takaisin.

Osta omat tavarasi

Älä pidä isäntäväen hygieniatarvikkeita tai muita tavaroita ominasi. Jos huomaat unohtaneesi pakata mukaan hammastahnan, kysy, mistä voit käydä ostamassa uuden tuubin. Luultavasti saat ilomielin lainata talon tahnaa, mutta olet sentään osoittanut, ettet ole loisija. Pidättäydy myös syömästä tähteitä tai juomasta viimeistä pisaraa maitotölkistä.

Lähde jälkiä jättämättä

Isäntäväki tuskin palkkaa siivoojaa visiittisi jälkeen, joten jätä paikat lähtiessäsi niin siisteiksi kuin mahdollista. Tuplatarkista, ettei tavaroitasi jää makuu- tai kylpyhuoneeseen. Viikkaa käyttämäsi lakanat siististi pinoon. Pyyhkäise nopeasti kylpyhuoneen pinnat hammastahnajäämät tai irtohiukset poistaaksesi. Varmista, että kaikki tiskipöydälle jättämäsi juomalasit on pesty. Palauta myös kaikki lainaamasi esineet, kuten kirjahyllystä ottamasi kirjat, paikoilleen.

Kiitä

Kiitä isäntäväkeä kolme kertaa: saapuessasi, seisoessasi eteisessä valmiina lähtemään ja palattuasi kotiin esimerkiksi kiitoskortilla. Kirjoita kortti käsin, sähköposti ei tee samaa vaikutusta. Heitä kiitosten sekaan yksityiskohtia saamistanne hauskoista muistoista ja lopeta toivottamalla heidät vuorostaan tervetulleiksi omaan kotiisi. Hyvän vaikutuksen tekee myös esimerkiksi se, että jättää tuoreen kukkakimpun maljakossa keittiön pöydälle.

Lähde: Learnvest.com

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat