Oletko huomannut? Ruoan koostumus voi vaikuttaa nauttimaasi kalorimäärään

Tuoreen tutkimuksen mukaan ihmiset eivät ole järin hyviä arvioimaan syömänsä ruoan kilokaloreita ja kovalta tuntuvia ruokia pidetään vähäkalorisempina.

Pidätkö kovista ja rouskuvista kekseistä vai pehmeämmistä kekseistä? Vastauksesi saattaa vaikuttaa siihen, kuinka paljon luulet nauttivasi kilokaloreita.

Tuoreentutkimuksen mukaan ihmiset kuvittelevat kovien ruokien sisältävän vähemmän kilokaloreita eli näitä ruokia tulee ehkä nautittua enemmän riippumatta niiden todellisesta ravintoarvosta. Myöhemmin tänä vuonna Journal of Consumer Research -lehdessä julkaistavassa tutkimuksessa osallistujat osallistuivat viiteen eri kokeeseen.

Yhdessä niistä osallistujien tuli maistaa suklaabrownien paloja, jotka olivat joko kovia tai pehmeitä. Tämän jälkeen heidän piti arvioida niiden kalorimäärät. Osallistujat yliarvioivat molempien leivosten kalorimäärän, mutta he kuvittelivat pehmeämmissä brownieissa olevan keskimäärin 55 prosenttia enemmän kilokaloreita.

Toisessa kokeessa tutkijat laskivat, montako kertaa osallistujat pureskelivat kovia ja pehmeitä suklaaleivoksen paloja ja pyysivät heitä taas arvioimaan kaloripitoisuuden. Kun ihmiset pureskelivat enemmän – ja näin tapahtui, kun he söivät pehmeämpää brownieta –, he arvioivat herkussa olevan enemmän kilokaloreita. Mutta kuten ensimmäisessäkin kokeessa, browniet sisälsivät todellisuudessa yhtä paljon kilokaloreita.

Tutkijat pyysivät osallistujia myös syömään joko kovan tai pehmeämmän karamellin ja tämän jälkeen valitsemaan joko hedelmäsalaatin tai suklaakakkua. Osallistujat tulkitsivat pehmeässä karamellissa olevan enemmän kilokaloreita kuin kovassa ja valitsivat todennäköisemmin sen jälkeen vähäkalorisemman hedelmäsalaatin.

Näin syntyvät Pipsa Hurmerinnan suklaiset browniet:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja