Oletko aina nähnyt van Goghin kuuluisassa maalauksessa linnan tornin? Olet nähnyt väärin: "Koko elämäni luulin..."

Kajaanilainen pariskunta piirtää taideteoksia kuntoilusovelluksella 0:33
Kajaanilainen pariskunta piirtää taideteoksia kuntoilusovelluksella! Sports Tracker -sovelluksella "piirretyt" kuvat ihastuttavat.

Toisin kuin moni luulee, Vincent van Goghin kuuluisassa Tähtikirkas yö -maalauksessa ei ole kirkontornia.

Olet taatusti nähnyt kuvan Vincent van Goghin teoksesta Tähtikirkas yö. Mutta mitä näet sen vasemmassa reunassa?

Teoksessa kuvataan öinen taivas pienen kylän yllä. Vasemmassa reunassa suuri, liekkimäinen muoto kurottaa korkeuksiin. Nettikansalle tuli yllätyksenä, ettei vasemman reunan "korkea torni" ole torni laisinkaan.

– Luulin, että se iso puska Tähtikirkkaan yön vasemmassa reunassa oli korkea goottilainen linna, onko kukaan muu luullut samaa? Reddit-käyttäjä RosesAndGoyard ihmetteli julkaisussaan.

Vincent van Goghin maalaus Tähtikirkas yö.
Vincent van Goghin kuuluisassa Tähtikirkas yö -maalauksessa ei ole kirkontornia. Kuva: All Over Press

Kävi ilmi, että "puskan" olemassaolo oli mennyt monilta ohi.

– Minun oli pakko tarkastaa asia varmistaakseni, etten ole hullu. Luulin myös itse aina sitä linnaksi, nimimerkki chickachickabowbow toteaa.

– Minulle se on edelleen linna, hitto vie, nimimerkki The_Karaethon_Cycle sanoo.

Kuvassa on sypressi

Anonyymi Reddit-kansa on oikeassa: maalauksessa ei ole linnaa, vaan sypressi. Tieto on yllättänyt monet muutkin.

– Olin tämän ikäinen, kun sain tietää, ettei van Goghin Tähtikirkas yö -maalauksessa ole linnaa, Twitter-käyttäjä Nyxy toteaa.

– Koko maailmani on murtunut. Koko elämäni luulin, että se iso juttu Tähtikirkkaan yön etualalla on jonkinlainen impressionistinen tai abstrakti linna, joka häälyy kylän yllä. Maalauksesta tuli aina eeppinen, suurieleinen tunnelma. Mutta tänään opin, että kyseessä onkin kasvi, käyttäjä Charlie ihmettelee.

Kyseistä näkymää sypresseineen ei oikeasti ollut olemassa

Vuonna 1889 maalattu Tähtikirkas yö esittää näkymää mielisairaalan ikkunasta. Van Gogh kuvasi näkymää kirjeessä veljelleen sanomalla "tänä aamuna näin maaseudun ikkunastani kauan ennen auringonnousua, näin vain aamutähden, joka näytti valtaisalta".

Kyseistä näkymää kylineen ja sypresseineen ei oikeasti ollut maalauksen kuvaamalla tavalla olemassa, vaan se on van Goghin mielikuvituksen tuotetta.

Sypressiä voi ajatella symbolisena kuvana

Newyorkilaisen modernin taiteen museon MoMan mukaan "liekinkaltaista" sypressiä voi ajatella symbolisena linkkinä elämän, maan, ja kuoleman eli taivaan välillä. Sypressiä pidettiin hautausmaakasvina, joka liittyy vahvasti suremiseen.

Reddit-kansa uskoo, ettei sypressin näkeminen linnana haittaisi taiteilijaa.

– Uskon, että Van Gogh rakastaisi sitä, että moni ihminen näkee puut sellaisina kuin hänkin, eli upeana arkkitehtuurisena asiana, keskustelussa todetaan.

Lue myös:

    Uusimmat