Olethan opettanut nämä käskyt lemmikillesi?

Lemmikin aktivoiminen, leikittäminen ja kouluttaminen on mielekästä puuhaa niin lemmikinomistajalle kuin lemmikille itselleenkin, mutta samalla myös tärkeää, jotta yhteiselo ja -peli sujui muitta mutkitta. Millaisia temppuja suomalaisten lemmikit osaavat? Ja mitkä ovat tärkeimmät käskyt, joita lemmikinomistajan tarvitsee?

Lemmikki oppii samalla tavalla kuin ihmislapsi: yrittämällä, erehtymällä ja onnistumalla. Niin ihmiset kuin eläimet oppivat kokemuksen kautta, että jonkin teon seuraus on joko palkitseva, yhdentekevä tai epämiellyttävä. Ja jos toiminnasta seuraa palkkio, sen tekee mielellään toistekin – eikö vain?

Lemmikin kouluttaminen onkin äärimmäisen tärkeää: se vahvistaa välillänne olevaa sidettä, aktivoi lemmikkiäsi, helpottaa yhteistä arkeanne ja on myös tärkeä osa turvallisuutta.

Etenkin nämä käskyt on koiran tärkeä oppia:

Tule!
Istu!
Paikka!
Ei!
Maahan!
Älä koske! / Ei ota!
Pois!


Kissa tottelee lyhyitä, napakoita käskyjä:

Vaikka monesti luullaan, ettei kissaa voi kouluttaa, tämä väittämä ei pidä paikkansa. Kissan kouluttaminen on toki haastavampaa kuin koiran, koska kissalla ei ole samanlaista tarvetta miellyttää ihmistä. Lue myös: Voiko kissaa kouluttaa?

Kissalle kannattaakin opettaa tunnistamaan oma nimensä ja tulemaan kutsusta. Kissa pitää palkita joka kerta, kun se suorittaa uuden tehtävän oikein: opeta kissasi yhdistämään palkkiona käyttämäsi herkku johonkin ääneen, kuten kilisevään kelloon tai naksuttimeen. Vahvista käskyä esimerkiksi sanomalla kissan nimi ennen käskyä – pian yksin nimen lausuminen herättää kissan mielenkiinnon!

Vinkki: Kissat reagoivat parhaiten lyhyisiin, pirteisiin nimiin: kissan nimen ei kannatakaan olla liian arkinen.


Tassuklubi kysyi myös lukijoiltaan, millaisia temppuja heidän lemmikkinsä osaavat: istua käskystä, ojentaa tassua, kenties avata oven tai jopa "puhua"? Kävi ilmi, että suurin osa on opettanut lemmikilleen hyödyllisiä ja käytännöllisiä tottelevaisuustemppuja.

Kunnollinen koirakansalainen tottelee

Tassuklubin kyselyyn vastanneista suurin osa, 46 prosenttia, kertoi opettaneensa lemmikilleen käytännöllisiä tottelevaisuustemppuja. Istu on käskyistä helpoimpia opettaa, ja käsky Tule! on puolestaan yksi tärkeimmistä: koiran opettaminen tulemaan luokse kutsuessa on turvallisuudenkin nimissä tärkeää.

"Olen opettanut koirani käyttäytymään kunnolla. Tämä kattaa perus istumisen, hakemisen, maahanmenon, tassun antamisen ja lelusta irti päästämisen lisäksi käveleminen sivulla rauhallisesti, luoksetulo, paikallaolo, hyppääminen (esimerkiksi autoon), katsekontakti ym. Mikään ei ole surullisempi näky, kuin kouluttamaton koira joka on täysin omistajan hallitsemattomissa. Perustottelevaisuus ei ole "pellenä" olemista, vaan kohteliaisuutta muita ihmisiä kohtaan ja turvallisia rajoja koiralle. Kunnollisen koirakansalaisen – pienen tai suuren – kanssa on helppo elää sopuisasti."

"Ne perus: istu, maahan, tassu, toinen (tassu), molemmat (tassut), kierrä (koira kiertää oikealle puolelle), lupa (eli saa ottaa herkun, tai syödä ruokaa), vapaa. Seuraavaksi yritän opettaa ryömimistä."

"Meidän perheen koira osaa istua, antaa kumpaakin etutassua, mennä maahan, tökätä kuonolla, antaa pusun eli nuolaista, ryömiä, tulla vierelle, kävellä tien vasenta reunaa, hypätä vasten jos käskee ja joskus se kaivaa lumihankea jos näyttää mallia. Se ei saa mennä sohville tai sängyille, yms. Se tulee monesti kerjäämään keittiöön mutta jos sen käskee pois niin se tottelee. Kiltti ja ihana koira on. Nyt vanhetessa entistä lempeämpi, ainakin minulle."

"Tottelevaisuus on vain hyvästä. Ei se ole kovin mukavaa kenestäkään, jos koira vaikkapa hyppii vieraita vasten. (Nyt en tarkoita mitään pikkukoiraa vaan ihan semmoista 50 kiloista järkälettä). Myös luokse tuleminen on hyvä opettaa jos koira karkaa ja vilkas autotie sattuu olemaan lähellä."


Mutta myös kissoja voi kouluttaa – jos ne vain ovat siihen itse halukkaita. Tiukka Ei! -käsky toimii hyvin myös kissojen korviin ja sen tehot ovat huomattavasti paremmat, kuin että kissalle alkaisi ladella pidempiä käskyjä.

"Kissani hyppii mieluusti pöydille ja hyllyihin. Sormien napsautus ja kädellä näyttäminen "Alas" riittää nykyään hyvin huutamisen tai sitä kohti lähtemisen sijaan."

"Olen opettanut neljää kissaa tulemaan kotiin tietyn vihellyksen kuultuaan. Kaikki ovat totelleet, joskus tosin toimitusaikaa on ollut vartin verran varsinkin kesämökin päästäispesillä. Kaksi olen opettanut hakemaan jäniksen ylös ja ajamaan mökkitontilta metsään. Homma pelaa kuten ajokoiralla siksakkia ja haistelemalla."

Kissa noutaa palloa, koira antaa yläfemmoja

Tassuklubin kyselyyn vastanneista 37 prosenttia puolestaan paljasti lemmikkinsä taitavan hauskoja ja erikoisia temppuja. Monet kissanomistajat kertoivatkin kissoissaan piilevän koiramaisia piirteitä.

"Meillä oli kissa, joka osasi kertoa milloin se halusi ulos tai minne milloinkin, päällään nyökkäämällä haluamaansa paikkaa kohti. Se osasi myös avata (todella raskaat!) liukuovet sekä laittaa valot päälle. Toinen kissamme läpsäisi suulle, jos sitä ärsytti liika puhuminen. Se myös harjasi hiuksia mielellään."

"Nuorin kissamme on noutaja. Esimerkiksi leluhiirtä hän tuo aina uudelleen heitettäväksi, jopa kädelle. Tämän tempun hän opetti meille, eli alkoi vain tekemään niin. Kukaan aiempi kissa ei ole näin tehnyt, siksi oli aika hauska yllätys. Koiramainen piirre mielestäni. Hän myös jahtasi omaa häntäänsä etenkin pentuna. Pentukodissaan oli koiria, liekö sieltä tulleet nämä tavat. Osaa pyytää ulos ja me myös "keskustelemme" naukumalla toisillemme!"

"Kissani osaa antaa tassua pyydettäessä. Neiti osaa myös kerjätä tassua antamalla. Hän tulee viereiselle tuolille istumaan ja haluaa saada syödäkseen samaa, mitä minä syön – yleensä saakin – kun antaa vaativasti tassua."

Myös koiranomistajat olivat opettaneet lemmikkinsä pistämään tassulla koreasti.

"Koirani osaa antaa yläfemman. Koirani myös oppi tämän tempun noin minuutissa, se on aikas hauskaa tuttavien ja ystävien mielestä."

"Joskus tuli opetettua koiraa heittämään ylävitoset ja paljon muitakin erikoisempia temppuja, mitä en enää edes muista."


Kyselyyn vastanneista 16 prosenttia ei ollut opettanut lemmikilleen minkään moisia temppuja: vastausta perusteltiin sillä, ettei temppujen opettaminen sopinut lemmikin luonteelle. Osa vastanneista tosin koki, että osat olivat salakavalasti vaihtuneet: lemmikit olivat opettaneet "temppuja" omistajilleen. Tiesithän, että ne osaavat – varsinkin kissat – manipuloida sinua?


Millaisia temppuja tai käskyjä sinä olet opettanut lemmikillesi? Mikä on mielestäsi tärkein käsky, mikä pitää lemmikille opettaa? Kommentoi!


Lue myös:


AVA / Katri Koskinen

Lähde: Koiranpentu – Kasvatusopas(Gwen Bailey, Readme.fi), Purina.fi,Tassuklubin kysely2013: Kyselyyn osallistui 196 lukijaa.

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat