Olet ollut samassa työssä liian pitkään, jos samastut näihin 12 kohtaan

Työhönsä tylsistyvää uhkaa boreout 7:39

Joku vaihtaa työpaikkaa parin vuoden välein, joku on samassa paikassa 20 vuotta – mitään oikeaa toimintatapaa ei ole, mutta itselleen kannattaa olla rehellinen. Vaikka arvostaisi pysyvyyttä ja turvallisuutta, niin jos töistä suoriutuu vain kiukulla tai ankeudessa vellomalla, on syytä katsoa peiliin ja miettiä vakavasti vaihdosta.

Yllä olevalla videolla kerrotaan, miten tunnistaa työhön tylsistymisen eli boreoutin.

1. Syyt jäädä eivät innosta edes itseäsi

Työterveyshuolto, lomat, lounasetu, ylenemismahdollisuudet – nämä kaikki ovat toki päteviä syitä käydä töissä, mutta jos ne ovat ainoita syitä pysyä juuri nykyisessä työpaikassa, niin riittääkö se? Luultavasti saisit samat edut muuallakin.

2. Uudet työntekijät näyttävät lapsilta

Yhtäkkiä kaikki harjoittelijat ja uudet kasvot näyttävät sinusta auttamattoman nuorilta. Epäilet, voivatko he osata hoitaa hommiaan kunnolla. Toisaalta he tuntuvat tietävän jotakin sellaistakin, mistä ei omina opiskeluaikoinasi ollut puhettakaan.

Kenties järkyttävintä on, että esimieheksesi nousee sinua vähintään kymmenen vuotta nuorempi ihminen.

3. Olet nähnyt jo ties kuinka monta uudistusta

Oli kyse sitten organisaatiouudistuksista, tietojärjestelmäuudistuksista, tuoteuudistuksista tai toimistokalusteiden uusimisesta, olet elänyt ne läpi jo moneen kertaan. Oikeastaan ainoa vanha ”kaluste” olet sinä.

4. Surffaat työaikana somessa

Ehkä saat työt tehtyä liian nopeasti tai sitten töiden tekeminen ylipäätään ei kiinnosta sinua – oli syy kumpi tahansa, huomaat viettäväsi yhä enemmän työaikaa netissä surffaillen ja somea selaten. Tylsistyminen tuntuu sulattavan aivosi.

5. Tarkistat jatkuvasti, paljonko kello on

Joko on kahvin paikka? Joko on lounasaika? Joko voin leimata itseni ulos? Jos aika tuntuu laahaavan, ihminen tapaa odottaa erilaisia “paaluja”, jotka saisivat sen kulumaan nopeammin.

6. Teet työsi “automaatiolla”

Olet niin rutinoitunut, että voisit tehdä työsi vaikka silmät sidottuna. Tielle osuu harvoin sellaisia positiivisia haasteita, jotka todella saisivat sinut keskittymään ja toisivat virtaa.

7. Unelmoit eläkkeestä

Laskeskelet, milloin voisit jäädä nykyisestä työstäsi eläkkeelle ja silti elää mukavasti. Todellisuus tuntuu armottoman karulta.

8. Uuden oppiminen ei kiinnosta

Uutta teknologiaa? Ei kiinnosta. Uusia toimintamalleja? Ei taas! Jos mikään uusi ei saa sinua syttymään, olet ehkä väärässä paikassa.

9. Et halua tehdä mitään ylimääräistä

Kävelet ovesta ulos tasan silloin, kun työaika loppuu – et minuuttiakaan myöhemmin. Työtehtävien suhteen olet hyvin lukkiutunut omaan tonttiisi. Kukaan ei tietenkään halua kontolleen mitään ”ylimääräistä”, mutta oman ajan ja tekemisen raivokas vartioiminen kertoo, ettei ehkä ole laajemmin kiinnostunut siitä, miten työnantajalla ja työkavereilla menee.

10. Kadehdit irtisanoutuneita kollegoita

Kun jälleen yksi kollega ilmoittaa lähdöstään, huomaat hieman ärsyyntyväsi. Miten se uskaltaakin? Miten se onnistuikin? Voisinpa itsekin heittää hyvästit tälle puljulle!

11. Joka ilta on sunnuntai – paitsi ehkä perjantai

Eikä, taas huomenna töihin! Jos seuraava työpäivä ahdistaa joka ilta, lienee syytä miettiä, onko tilanteessa mitään järkeä. Kukaan ei ole innoissaan töihin menemisestä joka päivä, mutta sen ei pitäisi myöskään olla jatkuva ahdistuksen aihe.

12. Tittelisi ovat muuttuneet, työ ei niinkään

Käyntikortissasi on ollut muutamaan otteeseen eri titteli, mutta oikeastaan työsi ei ole tänä aikana paljonkaan muuttunut.

Lähteet: Lifehack, Forbes, Prevention, Hays

Lue myös:

    Uusimmat