Mainos

"Olen väsynyt näyttämään iloista naamaa" – nainen kyllästyi olemaan "vahva yksinhuoltajaäiti"

Yksinhuoltaja Sa'iyda Shabazz saa usein kuulla ystäviltään ihmettelyä siitä, miten hän kykenee kaikkeen yksin. Hän huomauttaa, ettei "kaikkeen pystyminen" ole mikään ihme, jos muita vaihtoehtoja ei ole.

Yksinhuoltaja Sa'iyda Shabazz on uupunut. Hän kertoo olevansa paitsi fyysisesti, myös henkisesti lopussa.

– Tuntuu, kuin harteilleni lisättäisiin joka päivä hieman uutta painoa, Shabazz kuvailee Scary Mommy -sivustolla.

Sinkkuäitinä hän toivoisi löytävänsä jonkun, jonka kanssa jakaa vanhemmuuden taakan, mutta toistaiseksi ketään ei ole jakamassa äitiyden haasteita Shabazzin kanssa.

– Sinkkuäitien pitää tehdä kaikki, kaiken aikaa. Emme oikeastaan koskaan saa taukoa. Emme voi koskaan rentoutua. Koska ei ole ketään muuta. Olemme kaikki, mitä meillä on. Olemme kaikki, mitä lapsillamme on.

Shabazz saa usein kuulla ystäviltään ihmettelyä siitä, miten hän kykenee kaikkeen yksin. Hän huomauttaa, ettei "kaikkeen pystyminen" ole mikään ihme, jos muita vaihtoehtoja ei ole. Hänellä ei ole perhettä auttamassa lapsen hoitamisessa kokoaikaisesti, ja nyt Shabazz tekeekin työtä kotoa.

– Hetken tein työtä melkein seitsemän päivää viikossa, eikä poikani ollut vielä esikoulussa. Toki olin onnekas tehdessäni työtä kotoa, mutta ei ole aina helppoa tehdä työtä, kun pieni poika kiipeilee päälläsi kuin olisit kiipeilyteline, Shabazz kuvailee.

Koska Shabazz on yksinhuoltaja ja tekee freelancer-työtä, hän huolehtii jatkuvasti rahasta. Perhe saa tukea ruoan ostamiseen, mutta laskujen maksaminen on Shabazzille jonglöörausta: jos työkeikasta ei saakaan rahaa ajoissa, hän joutuu pohtimaan, voiko vuokran maksaa hieman myöhässä.

– Minulta kysytään usein – taas hyvää tarkoittavien ihmisten toimesta – miksei poikani isä auta minua enempää. Mutta hän tekee melkein yhtä paljon töitä kuin minä. Kun hän voi, hän vie pojan leikkikentälle tai kouluun pari kertaa viikossa, jotta minun ei tarvitse lopettaa työntekoa, tai voin mennä lääkäriin. Mutta kun poikani on isällään, en rentoudu ja lue kirjaa. Menen ruokakauppaan, tai pusken töideni läpi, jotta en jää jälkeen deadlinesta.

"Kannan 99 prosenttia taloudellisesta taakasta"

Aiemmin Shabazz on kritisoinut sitä, miten naiset valittelevat tuntevansa olonsa "yksinhuoltajaksi" miestensä poissa ollessa, vaikka heillä on kumppani. Jotkut väittävät Shabazzille, ettei hänkään oikeasti ole yksinhuoltaja: pojan isähän on olemassa ja mukana perheen elämässä.

– Poika saattaa olla isällään (kirjaimellisesti) muutaman tunnin viikossa, mikä tarkoittaa, että hoidan 98 prosenttia lapsenhoitovelvollisuuksista ja kannan 99 prosenttia taloudellisesta taakasta, Shabazz kuvailee.

Hän saa usein kuulla kehuja myös siitä, miten on "todella vahva". Shabazz on kyllästynyt tähän kehuun.

– En halua enää olla hiton vahva. En ole vahva, koska valitsin niin; olen vahva, koska jos en ole, koko maailmani romahtaa. Olisi ihanaa, jos minulla olisi kumppani, joka näkisi minun olevan hukkumaisillani ja käskisi minun viettää pari tuntia yksin Target-kaupassa. Olisi ihanaa mennä päivällä suihkuun huolehtimatta siitä, että lapseni tuhoaa asuntoni tai syö kaikki suklaat, Shabazz kuvaa.

Shabazz haluaisi olla heikko tai itkeä jonkun sylissä sen sijaan, että itkee puhelimessa ystävälleen.

– Olen väsynyt näyttämään iloista naamaa, jotta kukaan ei näe, miten paljon murenen sisältä. Toivon, että voisin kertoa jollekin totuuden, kun he kysyvät, miten minulla menee. Mutta en voi, koska en halua huolehtia siitä, että he huolehtivat minusta. Kannan tarpeeksi henkistä taakkaa.

Vaikka Shabazz on uupunut ja väsynyt siihen, että on aina väsynyt, hän ei aio luovuttaa.

– Vihaan sitä, kun ihmiset sanovat minun olevan vahva, kuin minulla olisi vaihtoehto olla jotakin muuta. Jos olen heikko, kaikki hajoaa. Ja olen tehnyt liian kovasti työtä saadakseni meidät tähän pisteeseen, jotta antaisin kaiken hajota nyt.

***


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.