"Olen antanut täysin vieraalle ihmiselle kotiavaimeni"

Hilkka kannustaa muitakin ikäihmisiä liittymään sohvanvaltaajiin. Valtaosa jäsenistä on nuoria, mutta ikärajaa toiminnalla ei ole.

Sohvanvaltaajiin kuuluvalla Hilkalla ei ole lähtökohtaisesti mitään sitä vastaan, että hän matkustaa yksin. Hän liikkuu vieraissa kaupungeissa mielellään itsekseen. Päivän loppua kohden seuranpuute kuitenkin iskee.

− Yksinäiset illat ovat vähän ankeita. Hotelleissa ei yleensä tutustu kehenkään, Hilkka kertoo viitaten sohvanvaltauksen hyviin puoliin.

Sohvanvaltauksen perusperiaate on yksinkertainen: vieraalle tulee tarjota peti. Siitä eteenpäin emäntä/isäntä saa määritellä itse vieraanvaraisuutensa rajat; tarjoaako esimerkiksi aamiaista tai lähteekö kenties kaupungille esittelemään nähtävyyksiä.

− Olen esimerkiksi antanut aina kotiavaimen, eikä mitään ikävää ole koskaan tapahtunut. Itse vieraana ollessani en ole välttämättä aina saanut avainta.

Sänky voittaa sohvan

Hilkka on solminut sohvanvaltaajien kautta kontakteja, joista osa on säilynyt vierailuiden jälkeenkin.

− Minulla on neljä ihmistä, joiden kanssa kirjoitan säännöllisesti. On mukava huomata, että vielä voi ystävystyä tälläkin iällä.

Hilkalla on vierailijoiden suhteen periaatteessa vain yksi toive: että he ovat naisia. On matkan varrelle mahtunut muutama poikkeuskin.

− Minulla on vierashuone, jossa on nyt kaksi sänkyä, ja olen majoittanut yhteensä kolme pariskuntaa.

Vieraan voi majoittaa yhteisön nimelle uskollisesti myös sohvalle. Hilkka itse arvostaa kunnon sänkyä ja omaa rauhaa.

− En ole tässä iässä enää halukas pyörimään sohvalla. Monilla vanhemmilla ihmisillä on onneksi enemmän tilaa asunnoissaan, Hilkka kiittää.

Myös sopiva pituus vieraan ihmisen läsnäololle omassa kodissa on selvinnyt kokemuksen myötä.

− Enää en ota ketään luokseni viikoksi. Jos esimerkiksi arvot ovat täysin erilaiset, vierailusta tulee rasittava. Tuntemattoman ihmisen kanssa kolmesta neljään päivään on sopiva aika.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat