Mainos

Ole tarkkana turvaistuimen käytössä – väärässä asennossa tukehtumisvaara!

Kahden tutkimuksen tulokset painottavat oikein asennetun ja valvotun lasten turvaistuimen tärkeyttä.

Bristolin yliopiston julkaiseman tuoreen tutkimuksen mukaan vauvan nukkuminen turvaistuimessa voi olla vaarallista ilman valvontaa. Vauvan ilmatiehyt voivat tukkiutua jos lapsi nuokahtaa eteenpäin nukkuessaan istuimessa.

Yliopiston tutkijat testasivat ja toistivat laboratoriossa olosuhteita, jossa vauva nukkuu turvaistuimessa noin 50 kilometrin tuntinopeudella liikkuvassa autossa. Hapen määrä alle kaksi kuukautisen vauvan veressä laski merkittävästi jo puolen tunnin jälkeen ja samalla vauvan syke nousi.

Tohtori Peter Fleming Bristolin yliopistosta kertoo, että on olemassa tapauksia jossa istumaan jätetty pikkulapsi on lopulta kuollut. Kuolemia on tapahtunut myös turvaistuimissa matkan aikana, sekä silloin kun istuinta on käytetty kantotuolina.

Tutkimusryhmä suositteleekin, että kaikki pikkulapset matkustaisivat asianmukaisesti valvotussa ja asennetussa turvaistuimessa. He myös muistuttavat, että autossa matkustaessa turvaistuin on edelleen turvallisempi kuin vanhemman syli.

Penn State Medical Centre Pennsylvaniassa, Yhdysvalloissa julkaisi vuosi sitten vastaavanlaisen tutkimuksen tulokset. Niissä selvisi, että tutkituista 46 kuolemantapauksesta 31 vauvaa oli kuollut tukehtumisen tai turvaistuimen vöihin kuristumisen seurauksena.

Tutkimusta johtanut Erich K. Batra haluaa muistuttaa, että lapsia on syytä valvoa silloinkin kun he istuvat turvaistuimessa tai kantotuolissa. Isompi lapsi tai aikuinen kun pystyy vaihtamaan asentoaan tukahduttavassa asennossa, mutta lihaksiltaan kehittymätön vauva taas ei.

Asiantuntijat suosittelevat myös, että pikkulasta ei nukuteta turvaistuimessa auton ulkopuolella. Lapsi on syytä nukuttaa selällään, kunnes sen lihakset ovat tarpeeksi kehittyneet niskan liikuttamiseen parempaan hengitysasentoon.

Lähde: Good to Know

8:36

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.