Mainos

Näin usein tietokone pitäisi oikeasti sammuttaa – vastaus saattaa yllättää

On olemassa niitä ihmisiä, jotka sammuttavat tietokoneensa joka ilta käytön jälkeen, ja sitten on niitä, jotka sulkevat vain läppärinsä kannen. Kumpi on oikea tapa, kuinka usein tietokone pitäisi oikeasti sammuttaa? Reader's digestin haastattelemat asiantuntijat vastaavat.

Suurimmassa osassa tietokoneita on kolme virtaa säästävää asentoa: lepotila, horrostila sekä tietenkin koneen sulkeminen.

Lepotilassa tietokone sulkee vain pienen osan itsestään ja säilyttää kesken jääneen istunnon valmiina niin, että siihen voi palata heti. Horrostila on varsin samanlainen kuin lepotila, mutta tietokone sulkee suuremman osan toiminnoistaan ja käyttää vähemmän virtaa.

Eron kahden tilan välillä huomaa, kun tietokoneen avaa: horrostilasta palautuminen kestää hiukan pidempään. Jos tietokoneen taas sulkee, katkeaa laitteen virta kokonaan ja avaamisessa kuluu eniten aikaa.

Sammuttaminen vai lepotila?

Jotkut ovat saattaneet kuulla, että tietokoneen sammuttaminen käyttää oikeasti paljon enemmän energiaa pidemmällä aikavälillä, sillä kokonaan sulkeminen ja avaaminen vaativat laitteelta enemmän.

Tämä onkin ehkä totta vanhojen tietokoneiden kohdalla, mutta moderneissa tietokoneissa sulkemiseen ja käynnistämiseen ei kulu energiaa oikeastaan sen enempää kuin normaalissa käytössä.

Lepotila vie oikeastaan hiukan enemmän energiaa kuin suljettu tietokone. Ero ei kuitenkaan ole merkittävä, ja energian säästämiseksi kannattaisi mieluummin vaikka vetää käyttämättömien laitteiden töpselit irti seinästä.

Mikä on paras vaihtoehto?

Jos tietokonetta käyttää aktiivisesti, voi lepotila olla kaikista paras vaihtoehto, sillä avaamisessa kestää lyhin aika. Jos koneen taas haluaa sulkea tai sitä käyttää harvemmin, ei siitäkään aiheudu vahinkoa.

Tietokonetta voi pitää myös öisin lepotilassa, mutta asiantuntijoiden mukaan laite kannattaa sulkea kokonaan vähintään kerran viikossa.

Kerran viikossa sulkeminen kannattaa, sillä silloin jatkuvasti taustalla olevat ohjelmat saa nollattua ja laitteen nopeuden säilytettyä.

***


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.