Mainos

Ole tarkkana joulun alla: monessa kodissa piilee todellinen paloturvallisuusriski

Kotia valaisevat jouluvalot ja niihin liittyvä sähköelektroniikka voi olla pahimmillaan pirullinen paloturvallisuusriski, varoittaa LähiTapiolan paloturvallisuuden erityisasiantuntija Juhani Savolainen.

Tilapäiset sähkövalaistukset, jatkojohdot ja avotulet lisäävät kotien paloriskiä joulun aikaan. LähiTapiolan mukaan tulipaloja syttyy joulun alla lähes 30 prosenttia muuta vuotta enemmän.

– Erityisesti kynttilöistä, tuikuista ja soihdusta syttyy joulukuun aikana jopa viisikertaa enemmän paloja kuin muina aikoina. Samoin tulisijoista lähtevät palot lisääntyvät lähes 30 prosentilla kesäaikaan verrattuna. Joulun aikaan asetetut tilapäiset sähkövalaistukset ja jatkojohdot lisäävät myös kodin paloriskiä ja paloja syttyy lähes 35 prosenttia enemmän kuin muina vuodenaikoina, Savolainen varoittaa.

Pihoille, parvekkeille ja sisätiloihin viritettäviä jouluvalaistuksia saatetaan pitää kynttilöitä turvallisempana ja riskittömänä vaihtoehtona, mutta sähkövalaistuksien virittämisessä on Savolaisen mukaan myös omat riskinsä.

– Syyspimeiden alkaessa ja jouluun valmistautuessa sähkövalaistuksen turvallisuuden kunto kannattaa varmistaa ennen kuin ripustelee niitä kodin sisätiloihin. Esimerkiksi käytettävien jatkojohtojen kunto ja valoissa mahdollisesti olevat kytkimet tulee varmistaa ja sijoitella ne helposti valvottavaksi seinän varsille pois kulkureiteiltä, Savolainen ohjeistaa.

Savolainen kehottaa myös huolellisuuteen kynttilöiden, tuikkujen ja roihujen sijoittelussa.

– Niitä tulee polttaa aina huolella valvotusti palamattomalla alustalla ja riittävän kaukana sivulla ja yläpuolella olevasta palavasta kodin irtaimistosta. Tulisijojen lämmityksessä tulee muistaa valvonta, uunin suuluukkujen kiinnipitäminen ja palavan materiaalin etäsyys uunin edestä.

***

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.