Ole oma terapeuttisi – vinkit ongelmien ratkaisuun!

Kliininen psykologi Linda Blair paljasti The Guardianin verkkosivuilla, millaisia keinoja terapiassa käytetään ongelmien ratkaisemiseksi. Avaisiko jokin seuraavista lähestymistavoista oman elämäsi umpisolmut?

Luota itseesi

Ihminen tuntee itse itsensä paremmin kuin kukaan muu. Ammattilaiset voivat toki tietää enemmän hoidoista tai tekniikoista, joilla ongelmia voi ratkaista, mutta kukaan ei tiedä ihmisestä niin paljon kuin kyseinen henkilö itse.

Murra ongelma pienempiin osiin

Jotkin vaikeudet elämässä vaikuttavat niin suurilta, että ne tuntuvat suorastaan musertavan alleen. Melkein minkä tahansa ongelman voi kuitenkin ratkaista, jos sen yksinkertaisesti jakaa tarpeeksi pieniin osiin. Kreikassa kerrotaan tarinaa Krotonin Milosta, joka pystyi nostamaan käsivarsilleen täysikasvuisen härän – hänen väitetään rakentaneen voimansa nostamalla ilmaan joka päivä vasikan, kunnes se oli täysikasvuinen. Asiat alkavat tuntua hallittavammilta, kun tekee edes yhden pienen muutoksen viikossa.

Selkeytä tavoite

On vaikeaa – ellei jopa mahdotonta – säilyttää motivaatio vaativiin elämänmuutoksiin, ellei itsellä ole selvää kuvaa siitä, millaista elämänsä haluaa ongelman ratkaisun jälkeen olevan. Evans kertookin kysyvänsä aina terapiassa asiakkailtaan, millaisena he näkevät elämänsä, kun terapiaan ajanut asia on poissa. Jos kysymykseen ei pysty vastaamaan, ei ole valmis tekemään vaadittavaa työtä tilanteen parantamiseksi.

Myönnä oma vastuu

Mieti, miten olet itse vastuullinen ongelmasta. Tämä on äärimmäisen vaikeaa, ja siinä onnistuakseen on oltava itselle hyvin rehellinen. Yritä astua katselemaan tilannetta kauempaa ja kysy itseltäsi, voisitko käyttäytyä jotenkin eri tavalla asioiden parantamiseksi. Evansin mukaan esimerkiksi parisuhdeterapiassa ihmiset näkevät usein vikaa vain toisessa osapuolessa.

Etsi innostavia roolimalleja

Ihmisen elämän voimakkaimmat roolimallit ovat lähes aina omat vanhemmat tai pääasialliset huoltajat. Koska nuorena koko olemassaolomme riippui heistä, tarkkailimme ja arvostimme suuresti kaikkea, mitä he tekivät. Myöhemmin elämässä ihmisillä on tapana alkaa käyttäytyä täsmälleen samalla tavalla tai torjua kyseiset lähestymistavat kokonaan.

Vaatii aikaa ja vaivaa tunnistaa lapsuudessa omaksutut asenteet ja käyttäytymistavat ja soveltaa niitä aikuiselämässä toimiviksi. On myös epätodennäköistä, että vanhemmilta olisi saanut ratkaisumallit joka ikiseen ongelmaan, joita elämässä tulee kohtaamaan. Siksi on viisasta etsiä innostavia roolimalleja myös muualta.

Kun tunnet olevasi umpikujassa, yritä ajatella jotakuta, joka on ollut samanlaisessa tilanteessa ja selviytynyt siitä hyvin. Mitä voit oppia hänen esimerkistään? Älä rajoita itseäsi vain ihmisiin, jotka ovat ”todellisia” tai läsnä. Elämän parhaat ratkaisut voivat saada innoituksensa esimerkiksi suurten romaanien henkilöhahmoista tai kauan sitten eläneistä ihmisistä.

Älä vain kitke negatiivista, rakenna positiivista

Kun pääsee eroon ongelmasta tai pahasta tavasta, jäljelle jää vapaata aikaa. Jos ei ole miettinyt, kuinka tuon ajan täyttää järkevästi, vaikeudet todennäköisesti palaavat. Tämän takia vaikeuksia setviessä kannattaa samalla päättää, minkälaisia positiivisia käyttäytymistapoja ja toimintaa aikoo rakentaa tilalle. Kun on hyvällä tavalla kiireinen, pahat tavat ja asenteet pysyvät todennäköisemmin poissa.

Opettele antamaan anteeksi

Ajassa ei voi mennä taaksepäin eikä menneisyyttä muuttaa. Useimmat ihmiset käsittelevät tilanteet kulloinkin parhaalla osaamallaan tavalla, joten katumisessa ja syyttelyssä ei ole juuri järkeä. Arvokas aika kannattaa käyttää nykyhetkeen keskittymiseen.

Älä odota löytäväsi vain yhtä vastausta

Liian usein ihmiset etsivät yhtä, kaiken kattavaa vastausta ongelmiinsa. Yleensä on kuitenkin monia asioita, joita tilanteen järjestymiseksi pitää tehdä.

Ole valmis muutoksiin ja ongelmiin läpi elämän

Kun kohtaat ongelman, älä vaivu epätoivoon. Vastoinkäymisiin törmääminen on lähinnä merkki siitä, että on elossa ja elää todennäköisesti aika mielenkiintoista elämää. Vain elottomat oliot ja kuolleet säilyvät samanlaisina eivätkä joudu koskaan vaikeuksiin. Miten tahansa ongelmiaan sitten yrittääkin ratkaista, se opettaa aina jotain – onnistui tai ei.

Lähde: Theguardian.com

Anja Snellman kritisoi Studio55.fi-lähetyksessä villiintyneitä terapiamarkkinoita. Katso lähetys alta.

Terapeuttien luvattu maa - totta vai humpuukia? 25:00

Lue myös:

    Uusimmat