Yhdysvallat uskoo Kiinan vakoilevan Huawein laitteiden kautta – Valkoinen talo kuitenkin tyrmää ajatuksen Nokia- ja Ericsson-kaupoista

5:48
Syksyllä uutisoimme Nokian kurssin romahtamisesta.

Valkoinen talo tyrmää oikeusministeri William Barrin esittämän ajatuksen, että Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten tulisi ostaa enemmistö suomalaisesta Nokiasta ja ruotsalaisesta Ericssonista, kertoo uutistoimisto Reuters.

Barrin mukaan Yhdysvallat voisi näin kilpailla kiinalaista verkkolaitevalmistaja Huaweita vastaan.

– Yhdysvaltain hallitus ei ole ostamassa mitään yhtiöitä, ei kotimaasta eikä ulkomailta, presidentti Donald Trumpin talouspoliittinen avustaja Larry Kudlow sanoi.

Samalla Kudlow kuitenkin muistutti, ettei mikään estä amerikkalaisia teknologiayhtiöitä ostamasta Nokiaa ja Ericssonia.

Hänen mukaansa Yhdysvallat tekee läheistä yhteistyötä Nokian ja Ericssonin kanssa. Yhtiöiden teknologia on hänen mukaansa ratkaisevassa roolissa 5g-infrastruktuurin rakentamisessa.

Myös varapresidentti Mike Pence suhtautui varauksellisesti Barrin puheisiin CNBC-televisiokanavan haastattelussa.

Pencen mielestä 5g-infrastruktuuria pitäisi kehittää amerikkalaisyhtiöiden ja vapaan markkinatalouden voimin. Hänen mielestään 5g-verkoille pitäisi vapauttaa lisää radiotaajuuksia, mitä myös presidentti Trump on kannattanut.

Osakekurssit rivakkaan nousuun

Barr sanoi aiemmin tällä viikolla Kiinan taloudellisen vallan kasvua käsittelevässä konferenssissa, että on vain kaksi yhtiötä, jotka voivat kilpailla Huawein kanssa: Nokia ja Ericsson.

Barrin mukaan yritysten ongelma kilpailussa on, että ne eivät ole Huawein kokoisia eikä niiden taustalla ole samanlaista voimakasta maata kuin Kiina.

– Jos laittaisimme markkinamme ja taloudelliset muskelimme toisen tai molempien firmojen taakse, niistä tulisi paljon suurempia kilpailijoita, Barr sanoi.

Yhdysvallat epäilee: Kiina vakoilee Huawein laitteiden kautta

Yhdysvallat on voimallisesti vaatinut, että eurooppalaiset Nato-maat sulkisivat Huawein pois 5g-verkoistaan. Yhdysvallat epäilee, että Kiina käyttää Huawein laitteita vakoilussa.

Nokian osakekurssi nousi Helsingin pörssissä perjantaina lähes seitsemän prosenttia Barrin lausuntojen siivittämänä. Myös Ericssonin osakekurssi nousi perjantaina 5,7 prosenttia.

Reutersin mukaan Nokian ja Ericssonin yhteenlaskettu markkina-arvo on noin 53 miljardia dollaria eli noin 48 miljardia euroa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja