Mainos

Oikeuskansleri arvostelee oikeusministeriötä vaaliraha-asiassa

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka arvostelee suorasanaisesti oikeusministeriötä ja varsinkin sen vaalijohtajaa Arto Jääskeläistä vaalirahoitusilmoituksia koskevassa asiassa.

Jonkan mielestä ilmoituksiin liittyvät ongelmat näyttävät olleen ministeriössä ja Jääskeläisellä hyvin tiedossa jo monen vuoden ajan, mutta niille ei ole tehty mitään.

Jonkka vaatii , että ministeriö antaa asiassa lisäselvityksen 29. elokuuta mennessä.

Oikeuskansleri ei näin ollen ole tyytyväinen oikeusministeriön heinäkuun alussa antamaan vastaukseen, joka puolestaan annettiin professori Jyrki Virolaisen kanneltua ministeriön toiminnasta vaalirahailmoitusten valvonnassa.

Ministeriö vastasi Virolaisen kanteluun, että sillä ei ole rahkeita valvoa vaalirahailmoitusten oikeellisuutta. Se ei myöskään voi määrätä esimerkiksi uhkasakkoa, jos ilmoitus on jäänyt tekemättä. Ilmoitusten valvonta jää ministeriön mukaan tiedotusvälineiden varaan, ja poliitikot kantavat virheellisistä ilmoituksista poliittisen vastuun.

Ohjeistuksen puute ihmetyttää

Kohina vaalirahoitusilmoitusten ympärillä tiivistyi loppukeväällä, kun kävi ilmi, että monet kansanedustajat eivät olleet jättäneet kampanjansa summista ilmoitusta, tai ilmoitukset olivat hyvin puutteellisia. Vaalirahailmoitusten valvonta kuuluu oikeusministeriölle.

Jonkka ihmettelee lausunnossaan, miksi oikeusministeriö ei ole esimerkiksi katsonut aiheelliseksi antaa ohjeita ilmoitusten täydentämiseen niin, että lain tavoite toteutuisi.

Oikeusministeriön ja vaalijohtaja Jääskeläisen tiedossa ongelmat ovat ainakin lehtihaastattelujen pohjalta olleet kuitenkin tiedossa jo vuodesta 2004, Jonkka sanoo.

Jääskeläinen on valitellut viime vuosina useissa lehtihaastatteluissa vaalirahailmoituskäytännön etääntymistä lain tavoitteista. Oikeuskansleri kysyykin, miksi ministeriö ei ole antanut aiheesta täsmentävää ohjeistusta tai neuvontaa.

Jonkka haluaa vaalijohtaja Jääskeläisen vielä erikseen selvittävän, onko hän kertonut esimiehilleen havaitsemiaan epäkohtia vaalirahailmoituksissa, ja miksei hän ole reagoinut niihin virheisiin, joita on lain noudattamisessa havainnut.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.