Oikeusasiamies: Liian moni kuolee putkaan – vuosittain jopa 27 ihmistä on menettänyt henkensä

Putkakuolemien ennaltaehkäisyyn pitäisi satsata, sanoo eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen. Putkakuolemien tutkinnassa kertynyt aineisto tulisi hänen mukaansa kerätä kattavasti ja analysoida. Tiedosta olisi hyötyä myös poliisien ja vartijoiden koulutuksessa.

Putkakuolematapauksia on 2000-luvulla ollut noin 6–27 vuodessa. Oikeusasiamiehen selvityksessä ilmeni, että Poliisihallituksella ei ole tarkkoja tietoja tapausten määristä.

Syyttäjän rooli oikeusasiamiehen mukaan epäselvä

Laki päihtyneiden käsittelystä on peräisin 1970-luvulta. Oikeusasiamiehen mukaan lakia pitäisi arvioida uudelleen. Hän huomauttaa, että Suomessa on isojakin kaupunkeja, joissa ei ole selviämisasemaa.

Oikeusasiamies kehotti Poliisihallitusta kiinnittämään huomiota myös vankikuljetuksissa tapahtuvien putkakuolemien sekä vapautensa menettäneiden itsemurhien ehkäisemiseen.

Vuoden 2014 alussa tuli voimaan laki, jonka mukaan kaikista putkakuolemista on ilmoitettava syyttäjälle. Syyttäjän rooli on oikeusasiamiehen mukaan kuitenkin epäselvä. Myös esitutkintalaissa, kuolemansyyn selvittämistä koskevassa laissa sekä laissa poliisin säilyttämien henkilöiden käsittelystä on oikeusasiamiehen mukaan parannettavaa.

Oikeusasiamies on pyytänyt Poliisihallitusta, sisäministeriötä, oikeusministeriötä, sosiaali- ja terveysministeriötä sekä Valtakunnansyyttäjänvirastoa ilmoittamaan toimenpiteistään vuoden loppuun mennessä. 

Lue myös:

    Uusimmat