Oikeusasiamieheltä jälleen sapiskaa poliisin heikosta ensiavusta pippurikaasutuksen jälkeen – "Toimenpiteet eivät ole olleet riittäviä"

Oikeusasiamies pitää pelkkää veden tarjoamista riittämättömänä ensiapuna pippurikaasuttamisen jälkeen. Oikeusasiamies vaati Poliisihallitusta jälleen varmistamaan, että kaikki OC-sumutetta käyttävät poliisit ja poliisivankilan vartijat tarjoavat sumutetuille jatkossa myös saippuaa.

Eduskunnan oikeusasiamies (EOA) Petri Jääskeläinen antoi asiasta ratkaisunsa elokuun alussa. Kantelija valitti tapauksesta, jossa neljä Hämeen poliisilaitoksen poliisia otti hänet kiinni. Kiinniotossa poliisi käytti OC-sumutetta eli pippurikaasua.

Kaasutuksen jälkeen poliisi tarjosi kiinniotetulle vettä, jotta tämä voi pestä kasvonsa. EOA piti sitä riittämättömänä.

– Korostan, että OC-sumutteen vaikutus altistuneelle voi olla hyvin epämiellyttävä ja kivulias. Sumutteen vaikutus voi kestää pitkäänkin, ellei sen vaikuttavaa ainetta saada pestyä iholta pois, Jääskeläinen totesi ratkaisussaan.

Hänen mukaansa poliisin tehtävä on huolehtia, ettei sumute vaikuta pidempään kuin on välttämätöntä. Myös ensiapu on tarjottava mahdollisimman pian.

– Tässäkin tapauksessa kantelijalle olisi tullut antaa mahdollisuus käyttää veden lisäksi myös nestemäistä saippuaa kasvojensa puhdistamiseksi. 

EOA käsitellyt aihetta ennenkin

EOA toteaa, että on käsitellyt OC-sumutteen käyttöön liittyvää ensiapua ennenkin ja pyytänyt Poliisihallitusta harkitsemaan ohjeistuksen laatimista asiasta. Tuolloin Poliisihallitus kuitenkin vastasi, ettei se nähnyt tarpeelliseksi laatia yksittäisestä säännöksen vastaisesta toiminnasta erillistä valtakunnallista ohjeistusta. 

Tuolloin Poliisihallitus kuitenkin lupasi varmistaa, että tieto asiasta menee jokaiseen poliisiyksikköön. Lisäksi Poliisihallitus kertoi velvoittavansa voimankäytön kouluttajia huolehtimaan, että asia huomioidaan myös koulutuksessa kaikkialla maassa.

Neljän poliisimiehen tekemää kiinniottoa selvittäessään EOA kiinnitti huomiota siihen, että ainakin Hämeen poliisissa pelkän veden antamista OC-sumutetulle pidettiin oikeana ensiapuna.

– Vaikuttaakin siltä, että Poliisihallituksen aiemmat toimenpiteet eivät ole olleet riittäviä asianmukaisen ensiavun varmistamiseksi, Jääskeläinen totesi.

Kidutuksen vastaisen komitean kannanotto

Oikeusasiamies toteaa, että myös Euroopan neuvoston kidutuksen vastainen komitea (CPT) on pitänyt tärkeänä muun muassa oikeanlaista ensiapua pippurisumutteen antamisen jälkeen.

– Jos pippurisumutetta on käytetty, altistuneelle tulisi antaa välitön pääsy lääkärille sekä välineet, joilla sumutteen vaikutukset voidaan nopeasti ja tehokkaasti poistaa, Jääskeläinen kertasi ratkaisussaan CPT:n näkemyksiä asiasta.

– Vaikka tapauskohtaisesti arvioitaisiin, ettei välitön pääsy lääkärille ole välttämätöntä, CPT:n kannanotto korostaa joka tapauksessa nopean ja asianmukaisen ensiavun antamisen tärkeyttä.

Jääskeläinen pyysi Poliisihallitusta ilmoittamaan lokakuun loppuun mennessä mihin toimenpiteisiin se on ryhtynyt sen varmistamiseksi, että kaikilla OC-sumutetta käyttävillä poliiseilla, ja myös poliisivankiloiden henkilökunnalla, on oikea tieto OC-sumutteelle altistuneelle annettavasta ensiavusta. 

Lue myös:

    Uusimmat