Vankilan järjestelmävirhe jumitti vangin asiat kuukausiksi, kun vartijat odottivat it-tuelta apua

Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) asiakastietojärjestelmä Rotin järjestelmävirhe esti Oulussa vankeutta suorittavaa saamasta siirtoa avovankilaan tai vankitoimintaan, ilmenee oikeusasiamiehelle tehdystä kantelusta.

Kantelu antaa kuvan siitä, millaisia ongelmia Roti-järjestelmästä on aiheutunut. Oikeusasiamies siirsi vangin tekemän kantelun selvitettäväksi oikeusministeriölle, mistä STT sai sen tietopyynnöllä.

Erilaisista petoksista ja väärennyksistä tuomittu keski-ikäinen mies saapui Oulun vankilaan elokuussa 2022. Roti oli otettu käyttöön noin kolme kuukautta aiemmin.

Selvityksen mukaan ensimmäinen ongelma ilmeni pian elo–syyskuussa, kun Rotin tietojärjestelmävirhe esti työntekijöitä laatimasta miehelle rangaistusajan suunnitelman.

Risen työntekijät tekivät syyskuussa järjestelmätukeen tiketin ongelman korjaamiseksi. Puuttuva rangaistusajan suunnitelma ja järjestelmän virhetilanne johtivat ministeriön selvityksen mukaan siihen, että miehen hakemukset avovankilaan pääsystä hylättiin.

Kuitenkin Rotin ongelmia tuli ilmi muuallakin, joten ongelman korjaamista piti odottaa. Vangin asiat solmuun laittanut vika korjattiin noin viisi kuukautta myöhemmin tammikuussa 2023.

Miestä ei ollut ministeriön selvityksen perusteella sijoitettu vangeille tarkoitettuun toimintaan, eikä hänelle maksettu toimintarahaa sinä aikana, kun Oulun vankilassa odotettiin it-ongelman korjaamista.

–  Oikeusministeriön käsityksen mukaan useat vankeuslaissa turvatuista keskeisistä oikeuksista eivät siten toteutuneet yli viiteen kuukauteen, ministeriö toteaa selvityksessään.

Vanki haki lopulta korvauksia Valtiokonttorilta Rotin aiheuttaman haitan vuoksi. Myös siirto avovankilaan toteutui.

–  Käytettävissä olevien tietojen perusteella on mahdollista, että muitakin vankeja on ollut tai on edelleen vastaavassa tilanteessa kuin kantelija, oikeusministeriön maaliskuisessa ratkaisussa todetaan.

Lue myös:

    Uusimmat