Oikeus: Maahanmuuttovirasto ei saanut salata oligarkki Gennadi Timtshenkon kansalaisuushakemuksen suosituskirjeitä

Virasto sanoi, että kirjeiden luovuttaminen saattaisi vaarantaa Timtshenkon ja tämän lähipiirin turvallisuuden. Hallinto-oikeus katsoi, ettei tällaiselle epäilylle ole mitään perusteita.

Maahanmuuttovirasto ei olisi saanut salata oligarkki Gennadi Timtshenkon kansalaisuushakemuksen liitteenä olleita suosituskirjeitä, Helsingin hallinto-oikeus katsoo.

Helsingin Sanomien toimittaja oli pyytänyt virastolta suosituskirjeitä sekä suosittelijoiden henkilöllisyyksiä. Maahanmuuttovirasto kieltäytyi luovuttamasta tietoja vedoten siihen, että luovuttaminen saattaisi vaarantaa Timtshenkon tai hänen läheistensä turvallisuutta.

Viraston mukaan tätä ei muuttanut se, että kirjeet ovat 24 vuotta vanhoja.

– Pyydetyt asiakirjat eivät aiemminkaan ole olleet julkisia, eivätkä siis yleisessä tiedossa. Tukikirjeiden ja niiden sisältämien tietojen osalta ei voida selvästi ja kiistattomasti todeta, että niiden luovuttaminen ei vaaranna asianosaisen tai hänen läheistensä turvallisuutta julkisuuslain 24 pykälän 1 momentin 24 kohdassa tarkoitetulla tavalla, virasto katsoi.

Pikakansalaisuus herättänyt kysymyksiä

Hallinto-oikeus tutustui suosituskirjeisiin. Se katsoi, että niiden yleisluontoisen tietosisällön ja kuluneen ajan perusteella on ilmeistä, että tiedon antaminen niistä ei vaaranna Timtshenkon tai hänen läheisensä turvallisuutta. Oikeuden mukaan virastolla ei myöskään ollut perusteita salata kirjeiden kirjoittajien henkilöllisyyttä.

Oikeus kumosi Maahanmuuttoviraston päätöksen ja palautti asian virastolle uudelleen käsiteltäväksi. Hallinto-oikeuden päätökseen voi hakea valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Timtshenko sai Suomen kansalaisuuden pikavauhtia vuonna 1999, kun Ulkomaalaisvirasto eli nykyinen Maahanmuuttovirasto päätti käsitellä Timtshenkon kansalaisuusasian kiireellisenä. Silloista tapahtumakulkua on sittemmin selvitelty eri viranomaisissa. Timtshenko kuuluu Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin ja on sekä EU:n että Yhdysvaltojen pakotelistoilla.

Lue myös:

    Uusimmat