"Oikea hävittäjävalinta voi säästää Suomen sodalta" – nämä ovat hävittäjävaihtoehtojen hyvät ja huonot puolet

Uutuuskirja tekee vertailutestin hävittäjätarjokkaista -"Voi säästää sodalta" 0:50

Suomen tuleva hävittäjähankinta voi säästää maan sodalta tulevina vuosikymmeninä, tiivistää kirjailija Pentti Perttula Hornetien korvaajien merkityksen kirjassaan Paras hävittäjä Suomelle.

Hornetien osto 90-luvulla oli ilmailutoimittaja Perttulan mukaan yksi onnistuneimmista Puolustusvoimien hankinnoista. Uusien hävittäjien kaupassa on panoksena niinikään paljon: kyse on äärimmäisen merkittävästä pelotteesta.

Ilma-aseen pitää kaikilta osiltaan täydentää puolustuskykyä ja myös vastaiskukykyä niin, ettei vihollinen edes yritä – ja jos yrittää, kärsii niin suuria tappioita, ettei niihin ole varaa, Perttula sanoo.

Suomi odottaa parhaillaan vastauksia alustavaan tarjouspyyntöön Hornetien korvaajista joiksi on tarjolla viisi konetta. Ne ovat ruotsalainen Saab Jas Gripen E, brittiläinen Eurofighter Typhoon, ranskalainen Dassault Rafale ja yhdysvaltalaiset Boeing Super Hornet ja Lockheed Martin F-35.

Perttula kuvaa selkeästi Puolustusvoimien käsitystä siitä toimintaympäristöstä, mihin uudet koneet tulevat. Hän muistuttaa Hornet-kaupan periaatteesta, jonka mukaan Suomelle hankittiin perusteellisen selvitysten jälkeen yksinkertaisesti parasta kalustoa, mitä tuolloin oli saatavilla. Perttulan mukaan sama linja on nytkin.

Ja testivoittaja on....

Perttula listaa ja taulukoi kirjassaan monipuolisesti koneiden ominaisuuksia, heikkouksia ja vahvuuksia, ja vertailee niitä niin, että sotilasilmailusta vain vähänkin tietävä viisastuu. Perttula välttää itse ottamasta kantaa suosikistaan, mutta kirjan lopussa on mielenkiintoinen osio "parin nimettömän ilmavoimien entisen komentajan" kommenteista.

Niiden mukaan Rafalella ja Typhoonilla "ei ole tulevaisuuden ominaisuutta, jolla ilmataistelutilanne muutetaan". Saab Gripen puolestaan "ei ole valmis", "tulee kalliiksi" ja "jää lentokerhoon".

Super Hornet olisi "askel eteenpäin, mutta ei tulevaisuuteen".

Lockheed Martin olisi sitä: "sillä päästäisiin etulyöntiasemaan", "häiveominaisuudet ovat uusi avaus" ja koneella on "suuri ostajakunta, pitkä tuotantolinja ja kehityspotentiaali".

Miinukseksi lasketaan, että Lockheed tai Yhdysvallat voi olla haluton antamaan mitään koneen osavalmistusta, kokoonpanoa tai korjausta Suomelle.

"Olisi kova juttu tehdä poliittinen päätös konetyypin puolesta".

Valinta on siis hyvinkin vaikea.

Lue myös:

    Uusimmat