Ohjaaja Selänne-elokuvasta: Ei helppoa läheisille

Sel8nne-dokumenttielokuvassa ääneen pääsevät myös poissa julkisuudesta pysytelleet läheiset.

Elokuva- ja tv-ohjaaja JP Siili ei ollut koskaan aikaisemmin tavannut Teemu Selännettä esitellessään tälle ideansa jääkiekkosankarista kertovasta dokumenttielokuvasta.

– Olin hänen julkisuuskuvansa varassa. Kun sitten pääsin syventymään hänen persoonaansa ja elämäänsä, tajusin, että se kuva on yllättävän tarkka. Tietenkin hänessä on sen lisäksi paljon muitakin puolia, mutta koskaan hän ei ole näytellyt mitään muuta, kuin mitä oikeasti on, Siili selittää.

Selänteelle on ehdoteltu dokumentin tekemistä jo vuosien ajan, mutta hän on aina kieltäytynyt siitä. Jääkiekkouran lopun häämöttäminen ja Jari Litmasen näyttämä esimerkki saivat kuitenkin ajatukset muuttumaan.

– Hän alkoi ajatella asiaa siltä kannalta, että voi jakaa muille jotain siitä, mitä hän on pitkän uransa aikana oppinut, Siili selittää.

Rosoisempi puoli paljastuu

Ohjaajana Siilille oli tärkeää, että Selänne jakoi alusta asti hänen näkemyksensä siitä, miten elokuva pitäisi tehdä.

– Esitin hänelle suunnitelman siitä, miten elokuva mielestäni pitää tehdä. Kerroin, kuinka avoin ja suora hänen pitäisi siinä olla. Teemu halusi itsekin, että dokumenttiin tulee uusia asioita, sellaista, mistä ei aikaisemmin ole puhuttu, Siili selittää.

Elokuvassa on mukana paljon Selänteen läheisiä – myös sellaisia, joita ei muuten julkisuudessa ole nähty. Ääneen pääsevät niin Selänteen vaimo, lapset, pelikaverit ja vanhemmat kuin myös entinen kihlattu, pois julkisuudesta pysytellyt isoveli ja lapsuuden kaverit.

– Tietenkään tämä ei ollut helppoa niille, jotka eivät ole tottuneet olemaan julkisuudessa. Kaikki tahot olivat kuitenkin sitä mieltä, että Teemu ansaitsee elokuvan ja pystyivät hänen luvalla olemaan avoimia, Siili kiittelee.

Siilin mukaan Selänteen lähipiiri on ottanut valmiin dokumentin hyvin vastaan, eikä elokuvan tähdeltä itseltäkään ole moitteita kuulunut.

– Teemu itse on ollut siihen hyvin tyytyväinen – myös niihin kohtiin, jotka eivät ole pelkkää kiiltokuvaa. Sen sijaan, että hän olisi pyytänyt poistamaan joitain kohtia, hän kannusti minua käsittelemään myös niitä asioita, jotka tuovat säröä hänen julkikuvaansa, ohjaaja kuvailee.

Lue myös:

    Uusimmat