Ohjaaja Klaus Härö huomasi hiljattain kansainvälisissä elokuvapiireissä uuden, yllättävän ilmiön – joka koskee vahvasti suomalaista elokuvaa

Näin ohjaaja Klaus Härö kuvailee suomalaisten elokuvan tilaa tällä hetkellä 3:28
Katso videolta, millainen on Klaus Härön mielestä hyvä puhe.

Ohjaaja Klaus Härö saapui Jussi-gaalan punaiselle matolle 24. maaliskuuta.

Ohjaaja Klaus Härö oli ehdolla Jussi-gaalassa parhaan ohjauksen kategoriassa elokuvallaan Rakkaani merikapteeni. Gaalaa juhlittiin 24. maaliskuuta.

– Minua piti melkein muistuttaa siitä, että olen ehdolla. Tulin tänne ja olin, että vau, nyt voidaan taas juhlistaa suomalaista elokuvaa. Tämä on ollut huisi vuosi, Härö kertoi MTV Uutisille punaiselta matolta.

Härön mielestä, kun ohjaaja voittaa, niin kaikki voittavat.

– Ohjaaja ei tee työtään yksin. Semmoinen vitsi oli elokuvakoulussa aikanaan, että mitä ohjaajaa tekee. Kuvaaja kuvaa, leikkaaja leikkaa, mutta mitä ohjaaja tekee. Se on hyvä kysymys. Ohjaaja luotsaa sitä ryhmää, Härö kertoi.

Suomalaisen elokuvan tämänhetkisestä tilasta Härö on varsin positiivisella mielellä. Härön mukaan ulkomailla ollaan valtavan kiinnostuneita siitä, millaista elokuvaa Suomessa on tekeillä ja tulossa.

Härön mukaan aiemmin kansainvälisissä elokuvapiireissä on kyselty tiettyjen suomalaisohjaajien seuraavien teosten perään, mutta nyt ollaan yleisemmin kiinnostuneita nimenomaan suomalaisesta elokuvanteosta.

– Emme enää vie kännyköitä [ulkomaille], mutta voimme viedä kulttuuria. Täällä on valtava pääoma, osaamista ja intoa, Härö kertoi.

Härö kertoo, että Suomessa olisi parannettavaa myös edelleen siinä, kuinka tulevia elokuvantekijöitä koulutetaan. 

– Aina on oppimista, aina on tekemistä. Miten voidaan nostaa mahdollisimman erilaisia tekijöitä. Meillä on aika hyvä tilanne, me tehdään aika erilaista elokuvaa, me ei tehdä pelkästään niinkuin Ruotsissa, (jossa) tilanne on se, että on aika pelonsekaista tunnelmaa tehdä hyvin varman päälle.

– Suomessa tehdään varman päälle, ja ikään kuin rohkeasti erilaista. Toivottavasti sellainen spektri voi hyvin vastaisuudessakin ja saadaan vielä monipuolisempaa, rikkaampaa elokuvaa. 

Katso videolta, millainen on Klaus Härön mielestä hyvä puhe.


Lue myös:

    Uusimmat