Klaus Härö tunnelmoi Golden Globe-gaalaa: Olen jo nyt voittaja!

– Meidän on pitänyt vaihtaa näytöksiin suurempia saleja kriitikoille ja voittajan valitsijoille. Palaute on ollut hyvin innostunutta ja kiittävää. Mikä sitten on lopputulos, sitä on mahdoton sanoa. Olemme todella kovassa seurassa. Näin pohti MTV:lle Los Angelesista sunnuntai-iltana tavoitettu ohjaaja Klaus Härö.

– Tulimme tänne todella altavastaajina pienestä maasta. Mikä Miekkailija? Markkinointi on ollut se suurin työ, onneksi meillä on ollut loistava tiedottaja, joka on uupumatta kutsunut vaikuttajia katsomaan elokuvaa, kertoo ohjaaja Klaus Härö.

Ehdokkuus on jo voitto Suomelle

Hän sanoo enkelten kaupungissa tajunneensa yhä paremmin, miten suuri saavutus elokuvan valinta finaaliin todella on. Paras ulkomainen elokuva valitaan vain viiden finalistin joukosta.

– Olen nähnyt kaikki finalistit ja olemme todella kovassa sarjassa. Kilpailijat ovat hienoa taidetta. Ajattelen, että tämä on jo nyt voitto suomalaiselle elokuvalle.

Suomalaisen elokuvan helmi

On helppo uskoa Härön vakuuttelut Miekkailijan hyvästä vastaanotosta. Teos on harvinainen helmi suomalaisen elokuvan joukossa. Siinä missä kotimaista elokuvaa vaivaa usein kotikutoisuus ja omissa nurkissa pyöriminen, Härön Miekkailija on kansainvälinen teos.

Oikeastaan voisi sanoa, että Miekkailija on virolainen tai vahvasti suomalais-virolainen elokuva. Miekkailija kertoo sota-ajan jälkeisen Neuvos-Viron ihmiskohtaloista. Elokuva on liikuttava, rankka ja samalla hyvin kaunis. Viron ja samalla Suomen historiasta Härö on saanut kertoa paljon Los Angelesissa.

Punaiselle matolle vain limusiinilla

Heti MTV:n haastattelun jälkeen Härö alkoi valmistautua palkinto-gaalaan.

– Limusiini odottaa hotellimme ulkopuolella. Juhliin pääsisi kyllä kävellenkin, mutta kilpailijoita on nimenomaan kielletty kävelemästä. Punaiselle matolle ei kuulemma mennä kävellen, vaan ainoastaan limusiinilla. No, ruuhkat ovat varmaan niin kovat, että ajamme viisi minuuttia ja odottelemme tunnin autossa, nauraa Härö.

Mitään juhlintaa palkintogaalan odotus ei silti todellakaan ole ollut, vaan kovaa markkinointityötä. Jokaiseen haastatteluun, näytäntöön ja pr-tilaisuuteen on pitänyt olla lähtövalmiina.

Oscaria ei jaksa nyt miettiä

 – Odotan jo todella sitä, että pääsen varsinaisiin töihini, tekemään seuraavaa suomalaista elokuvaani. Tämänkään jälkeen en ala tehdä ”amerikkalaista” elokuvaa, kävi miten kävi.

Mutta ralli voi jatkua piankin, jo ensi torstaina valitaan ulkomaisten elokuvien Oscar-ehdokkaat. Miekkailija on short listalla-ehdolla tässäkin kisassa. Härö sanoo suoraan, ettei ole ehtinyt tätä asiaa miettimään yhtään.

Lue myös:

    Uusimmat