Keskustan Saarikko hallituksen kehysriihestä: "Tilanne on vakava – se ei ole teatteria"

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko piti poliittisen tilannekatsauksen keskustan sääntömääräisen puoluevaltuuston vuosikokouksen aluksi. Saarikko otti esille kesken olevan hallituksen puoliväliriihen ja taloudenpidon tiukkaan sävyyn.

Suoraa uhkausta hallituksesta lähdöstä ei puheessa kuultu, mutta puheen perusteella keskusta ei taloudenpidosta halua joustaa.

– Hallitus, joka ei pysty tekemään taloudenhoitoa koskevia päätöksiä, ei pysty huolehtimaan muistakaan tehtävistään, hän sanoi.

Keskustalle on Saarikon mukaan kunnia-asia hoitaa taloutta vastuullisesti.

– Velkavaihde on ollut juuri nyt perusteltu, mutta se ei saa jäädä päälle. Emme voi ratkaista ongelmiamme velalla. Meidän pitää rakentaa koko ajan polkua ulos ja miettiä, miten talous tasapainotetaan, kun korona ei enää sanele politiikan tärkeysjärjestyksen listaa, Saarikko sanoo.

Saarikon puhetta voi pitää piikkinä muille hallituskumppaneille, joista ainakin vasemmistopuolueet ovat olleet nihkeitä säästöjen tekemiselle jo tällä vaalikaudella.

Keskusta haluaa karsia menoja

Keskusta haluaisi palata menokehyksiin ja siten niukempiin menoihin MTV Uutisten tietojen mukaan vuonna 2023. Tämä on yksi puoliväliriihen suurimmista kiistoista.

Saarikko kuitenkin myös osoitti arvostusta ainakin pääministeripuolue SDP:tä kohtaan.

– SDP-yhteistyössä on rajujenkin riitojen jälkeen hyvä huomata, että heillä on tapana pitää sovitusta kiinni. Sitä arvostan. Näin Suomea on yhdessä rakennettu. Onnistummeko tässä nyt, Saarikko pohti puheessaan.

Kehysriihi "ei ole teatteria"

Saarikko on kuitenkin myös huolissaan siitä, onko nykypäättäjillä kykyä sopia asioista.

– Olen huolissani sukupolveni taidosta sopia vaikeista asioista. Pystymmekö tekemään päätöksiä, jotka uudistavat Suomea tässä vaikeassa tilanteessa. Vai syntyykö tässäkin asiassa yhteiskunnallista korjausvelkaa, jonka itsekeskeisyyttämme lykkäämme seuraavien sukupolvien tehtäväksi? Kyky sopia lähtee arvostuksesta. Kyvystä katsoa silmien tasalta, hän totesi puheessaan.

Neuvottelutilannetta Saarikko pitää vakavana.

– Keskustalla on oikeus näkemyksiinsä. Se ei ole teatteria. Meidän politiikan ajatus on talonpoikainen taloudenpito. Silloin, kun otetaan yhteen, otetaan oikeista asioista. Nyt otetaan yhteen, eikä lopputulos ole vielä kenenkään tiedossa. Tilanne on vakava, keskustan puheenjohtaja sanoi.

Valmis neuvottelemaan

Medialle järjestetyssä etä-tiedotustilaisuudessa Saarikko korosti olevansa valmis palaamaan neuvottelupöytään. Pääministeri Sanna Marinilta (sd.) ei vielä ollut tullut kutsua.

– Kun pääministeriltä kutsu käy, neuvottelua jatketaan viikonlopun aikana. Pääministeri tietää, että meillä on puoluevaltuuston kokous ja arvostan, että saan olla siinä mukana, Saarikko kertoi.

Saarikko toisti medialle, että tilanne on vakava.

– Tilanne on vakava, enkä osaa arvioida, pystymmekö yhteiset nimittäjät löytämään. Neuvotteluissa asiat liittyvät toisiinsa.


Juttua päivitetty kello 12.34. Juttuun lisätty Saarikon kommentit tiedotustilaisuudesta.

Lue myös:

    Uusimmat