Odottavan äidin D-vitamiinivaje lisää lapsen riskiä saada ADHD

Äidin D-vitamiinivaje raskauden aikana lisää lapsen riskiä saada tarkkaavaisuus- ja yliaktiivisuushäiriö ADHD, ilmenee Turun yliopistossa tehdystä tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan ADHD oli lapsilla 34 prosenttia yleisempi, jos äidillä oli D-vitamiinivaje raskauden ensimmäisellä ja toisella kolmanneksella. Kyseessä on ensimmäinen väestötason tutkimus, jossa selvitettiin odottavan äidin veren D-vitamiinipitoisuuden yhteyttä ADHD:n esiintymiseen lapsilla.

–  Koska ADHD on yksi yleisimpiä lasten pitkäaikaissairauksia, tutkimuksen tuloksilla on huomattava kansanterveydellinen merkitys, sanoo tutkimusta johtanut lastenpsykiatrian professori Andre Sourander yliopiston tiedotteessa.

Perimällä suuri vaikutus

Aiempien tutkimusten perusteella sikiön altistuminen äidin voimakkaalle stressille tai tupakoinnille, alkoholin tai huumeiden käytölle voi lisätä ADHD:n riskiä. Myös perimällä vaikuttaa olevan suuri merkitys. Minkään yksittäisen geenin yhteyttä ADHD:hen ei ole vahvistettu, mutta monesti samassa perheessä sekä vanhemmalla että lapsella on ADHD.

Turun yliopiston tutkimuksessa oli mukana yli tuhat lasta, jotka saivat ADHD-diagnoosin vuosina 1998–1999 sekä vastaava määrä lapsia, joilla ei ilmennyt ADHD:tä. Aineisto on kerätty ennen nykyisin voimassa olevaa raskausajan D-vitamiinin saantisuositusta, joka on 10 mikrogrammaa vuorokaudessa ympäri vuoden.

Tutkimus on osa laajempaa kokonaisuutta, jossa selvitetään äidin raskausajan terveydentilan yhteyttä ADHD:hen. Tavoitteena on, että lasten riski sairastua ADHD:hen voitaisiin tunnistaa entistä aikaisemmin. Myös ennaltaehkäiseviä hoitoja pyritään kehittämään tulevaisuudessa.

Tutkimus tehtiin Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksessa. Sitä rahoittivat Suomen Akatemia ja Yhdysvaltain kansallinen mielenterveysinstituutti National Institute of Mental Health. 

Lue myös:

    Uusimmat