Odotettu puhe: Macron arvosteli EU:ta heikoksi ja tehottomaksi, ehdotti nopean toiminnan joukkoja

Ranska ehdottaa rohkeita muutoksia EU:n rakenteisiin ja toimintatapoihin 1:43

Ranskan presidentti Emmanuel Macron parjasi odotetussa linjapuheessaan EU:ta heikoksi ja tehottomaksi.

–  Tuntemamme Eurooppa on liian heikko, liian hidas ja liian tehoton. Toisaalta vain Eurooppa antaa meille riittävän kapasiteetin toimia maailmassa kohdataksemme sen nykyiset, suuret haasteet, Macron sanoi puhuessaan Sorbonnessa opiskelijoille.

Presidentti ehdotti myös EU:n omien nopean toiminnan joukkojen perustamista vuoteen 2020 mennessä. Macronin mukaan joukot voisivat toimia kansallisten armeijoiden kumppaneina niissä maissa, jotka haluavat osallistua toimintaan.

Toista tuntia kestäneessä puheessaan Macron ehdotti myös Britanniassa ja Ranskassa jo käytössä olevan rahoitusmarkkinaveron käyttöönottoa koko Euroopassa.

Macronin mukaan veron tuotot voitaisiin käyttää kehitysapuun. Myös unionin maatalouspolitiikka kaipaisi Ranskan presidentin mukaan uudistusta.

Presidentinkanslian mukaan presidentti oli jo ennen puhettaan keskustellut visioistaan muun muassa EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin sekä Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa. Ainakaan Merkel ei heti kättelyssä ollut niille lämmennyt.

Nurminen: Macronin puhe oli todella rohkea 2:15

Lue myös:

    Uusimmat