OAJ: Opettajan keinot vähissä, kun oppilas uhkaa veitsellä

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen tietää viime vuoden ajalta muutaman tapauksen, joissa opettajalla on ollut vaikeuksia pitää tilanne hallinnassa pelkästään puhumalla.

Luukkaisen mukaan opettajien työtä vaikeuttaa oppilaiden keskuudessa yleistynyt ajatus siitä, että yksilön oikeudet menevät kaiken muun edelle.

– Yläkouluikäinen tyttö tuli kännissä kouluun, ja pullot kolisivat kassissa. Opettaja yritti selvittää puhumalla, johon oppilas huusi: "Sulla ei ole mitään oikeutta puuttua tähän".

– Toinen tietooni tullut tapaus on, kun oppilas tuli teräaseen kanssa kouluun ja uhkasi muita oppilaita. Opettaja pyysi oppilasta antamaan teräaseen pois, mutta oppilas väitti ettei hänellä ole mitään.

Sillä kertaa tilanne ratkesi niin, että oppilas poistui itse koulusta.

Luukkainen sanoo opettajan olevan tämänkaltaisissa tilanteissa vaikeuksissa, koska opettajalla ei ole poliisin valtuuksia mennä esimerkiksi penkomaan oppilaan laukkua tai taskuja.

Lain mukaan opettajalla on käytössään kaksi keinoa ratkaista uhkaavat tilanteet.

– Toinen on sanallinen ohjeistus eli tee näin tai älä tee näin, ja toinen on ohjata käsipuolesta pois. Fyysistä väkivaltaa ei voi sallia opettajalle.

Viimeisenä keinona on soittaa paikalle poliisi, jolla on laajemmat valtuudet toimia.

Luukkainen sanoo uhkaavien tilanteiden olevan kouluissa kuitenkin yhä harvinaisia, vaikka niistä puhutaan julkisuudessa enemmän kuin ennen.

– Lähtökohtaisesti koulussa on hyvä meininki, eivätkä oppilaat hypi silmille. Vain muutaman oppilaan kohdalla näitä sattuu, mutta tietysti yhden henkilön huono käyttäytyminen vaikuttaa ympäristössä moneen muuhun.

Opettajien auktoriteetti murtunut pikku hiljaa

OAJ:n Olli Luukkaisen mukaan opettajan auktoriteetti ei synny isosta äänestä ja tuimasta katseesta.

– Auktoriteetti lähtee siitä että oppilaat luottavat opettajaan ja hänen osaamiseensa. Opettajan pitää olla tilanteessa aikuinen, joka asettaa rajat ja pitää niistä myös kiinni.

Luukkainen sanoo opettajien auktoriteetin murtuneen vuosikymmenten saatossa.

– Yhteiskunnassa on ylipäätään murtunut se asenne, että ollaan nöyriä suuremman ja vahvemman edessä. Se ei ole pelkästään huono asia, sillä se lisää tasavertaisuutta.

Lue myös:

    Uusimmat