Videolla räyhäävä opettaja saa laajaa tukea ja ymmärrystä: "Kyse on joukkokiusaamisesta, jota ei voi sallia"

Lukijoiden mielipiteet Lahden Kärpäsen koulun sanaharkasta oppilaiden ja opettajan kesken ovat olleet hämmästyttävän yksimielisiä: oppilaiden käytöstä opettajaa kohtaan paheksutaan ja ihmetellään, miksi on tultu tilanteeseen, jossa opettajaa ei enää kunnioiteta lainkaan.

OAJ:n kehityspäällikkö Nina Lahtinen kertoo tietävänsä tapauksesta ja on pöyristynyt myllytyksestä, johon opettaja on joutunut.

– Olisin järkyttynyt, jos yleinen mielipide olisi toisin päin, eli että olisi hyväksyttävää käyttäytyä kuten oppilaat olivat tehneet.

Lahtinen sanoo olettavansa, että jokainen ymmärtää sen, että opettaja tekee työtään.

– Kenenkään ei pidä joutua omalla työpaikallaan tuollaisen kohtelun kohteeksi.

– Siinähän on joukkokiusaamisesta kyse, jos ne ihmiset, joiden kanssa päivän vietät ja joiden tulevaisuudesta ja hyvinvoinnista kannat huolta, käyttäyvät niin, että he haluavat saada sinut sellaiseen tilaan, että menetät hermosi. Tällaista yhteiskunnasamme ei voi sallia.

Laki edellyttää oppilaiden käyttäytyvän asiallisesti

Youtubeen laitetulla videolla näkyy, miten opettaja menettää malttinsa ja huutaa oppilaille. Oppilaat vastaavat huutelemalla ja kiroilemalla opettajalle. Samalla oppilaat kyseenalaistavat opettajan taidot. 

– Tilanne on lähtenyt menemään väärin jo siinä, että nämä oppilaat eivät ole käyttäytyneet sen mukaisesti, mitä laki edellyttää. Eli asiallisesti ja pitää tehdä annettuja tehtäviä.

Hän myös muistuttaa, että opetushallituksen järjestyssääntöohjeissa todetaan, että valokuvia ja videoita ei voi julkaista netissä ilman lupaa.

– Tämä opettaja on todella väärin kohdeltu ja huonossa tilanteessa sikäli, että nämä oppilaat ovat rikkoneet kaikkia niitä säädöksiä, jotka ovat tämän opettajan turvaksi säädetty.

Vanhempikaan ei ole helpossa tilanteessa, kun oma lapsi on käyttäytynyt väärin. Vanhempana sitä voi joutua myös kysymään itseltään, mikä on mennyt pieleen, kun tällaista viestiä tulee koululta.

Vanhempainilloissa eivät käy ne vanhemmat, joiden pitäisi

Lahtinen sanoo, että vanhempainillat ovat hyviä paikkoja käydä läpi tilanteita.

– Tämä on nyt kärjistetysti sanottu, mutta valitettavan usein vanhempainiltoihin tulevat vain ne vanhemmat, joiden lapsien kanssa ei ole mitään ongelmia.

– Joskus myös vanhempien näkemykset koulun järjestyssäännöistä saattaavat olla jopa täysin eriävät. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja