OAJ:ltä sataa kritiikkiä: Liian usein opettajan lastensuojeluhuoleen ei vastata – "Opettaja ei tiedä, onko asia hoidossa vai ei"

Opettajat kritisoivat koulujen ja lastensuojelun välistä tiedonkulkua 2:15
Opettajat kritisoivat koulujen ja lastensuojelun välistä tiedonkulkua.

Opettajat kritisoivat koulujen ja lastensuojelun välistä puutteellista tiedonkulkua. Asia tuli esille, kun MTV Uutiset uutisoi kasvaneista lastensuojeluilmoitusten määristä.

OAJ:n mukaan liian usein lastensuojelusta ei vastata opettajien tekemiin lastensuojeluilmoituksiin. Järjestö kertoo myös, että opettajia on joutunut vaaraan tehtyään lastensuojeluilmoituksen. 

Opettajien järjestön Olli Luukkainen avautui MTV Uutisille koulumaailman huolesta liittyen lastensuojelun tilanteeseen. 

– Kaikkein suurin kysymys on tiedonkulku. Kun lastensuojeluilmoitus on tehty ja vaikka laatusuositukset määrittävätkin, että opettajalle ja koululle pitäisi tulla tieto, että ilmoitus on vastaanotettu ja kuka sitä hoitaa, näin ei todellakaan kaikissa tapauksissa tapahdu. Opettaja ei tiedä, onko asia hoidossa vai ei, toteaa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Onko yleistä, että opettaja jää huolensa kanssa yksin eli vaikka tekee lastensuojeluilmoituksen, niin silti huoleen ei vastata?

– Liian usein näin tapahtuu. Kysymys on voimavarojen riittämättömyydestä. Tähän ei ole riittävästi voimavaroja kouluissa eikä lastensuojelussa. 

Lastensuojelun puolella ongelma on tunnistettu.

– Pulma on ehkä se, että Helsinki on tosi iso kaupunki ja ne ihmiset, jotka ottavat ilmoituksia vastaan, eivät välttämättä ole niitä, jotka lähtevät sitten työskentelemään. Tiedonkulkukatkoksia saattaa tulla, sanoo Helsingin kaupungin lastensuojelun sosiaalityön päällikkö Jonna Vanhanen

"Kynnys ilmoituksen tekoon on korkea"

Esimerkiksi Helsingissä opettajat tekivät viime syksyn aikana 750 lastensuojeluilmoitusta. Vaikka valtakunnallisesti ilmoitusten määrät ovat jatkaneet kasvuaan jo pitkään, opettajien kynnys tehdä lastensuojeluilmoitus on korkea. 

– Se on korkea. Se on viimekätinen toimenpide, mikä tehdään. Sitä ennen tehdään kaikki voitava, Luukkainen kertoo.  

Ilmoituksiin liittyy välillä myös uhkailua. OAJ esittää, että lastensuojeluilmoituksia voisi jatkossa tehdä myös koulun nimissä – yksittäisen opettajan sijasta. Tämä siksi, että järjestölle on kantautunut viestejä, joissa opettajat ovat joutuneet vaaraan tehtyään ilmoituksen. 

– Monenlaista uhkailua opettajat ja opettajien perheetkin ovat joissain tapauksissa valitettavasti joutuneet kokemaan tehtyään lastensuojeluilmoituksen, toteaa Luukkainen.

Lue myös:

    Uusimmat