Opettajat halutaan rekisteriin – "Vanhemmatkin voisivat tarkistaa opettajan taustan"

Vanhemmat voisivat tarkistaa opettajien koulutuksen 1:54

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ vaatii opettajarekisterin perustamista, josta kuka tahansa voisi tarkistaa opettajan kelpoisuuden tehtäväänsä.

– Me rekisteröidään kaiken maailman muita ammatteja, yhtään kuitenkaan väheksymättä niitä. Opettajaksi voi ilmoittautua kuka vaan. Tarvittaisiin järjestelmä, josta esimerkiksi vanhemmat voisivat selvittää, millaisella koulutuksella hänen lastaan opetetaan tai onko opetukseen kelpoinen opettaja. Rekisteri ei maksaisi hirveästi, mutta se toisi läpinäkyvyyttä ja varmistaisi koulutuksen laatua, kertoo OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Rekisteri mahdollistaisi myös opettajankoulutuksen ja työvoimatarpeiden paremman ennakoinnin. Luukkainen myöntää, että koulumaailmassa on tälläkin hetkellä epäpäteviä tai vaillinaisesti kouluttautuneita opettajia.

– On epäpäteviä, kelpoisuutta vailla olevia opettajia ja niin tulee esimerkiksi sijaisuuskysymyksessä aina olemaan. Eniten kelpoisuutta vailla olevia opettajia on erityisopetuksessa ja jossain määrin ammatillisessa koulutuksessa. Mutta siinä on eroja ryhmien välillä.

Vuodenvaihteessa valmistuu OAJ:n selvitys, jossa epäpätevien opettajien tämänhetkinen lukumäärä selviää.

"Koulutuspäivien määrä naurettavan pieni"

OAJ peräänkuuluttaa myös opettajien täydennyskoulutuksen järjestämistä pakolliseksi. Nykysiin täydennyskoulutusta leikataan muun muassa säästösyistä. Täydennyskoulutusta järjestetään Suomessa vähän myös kansainvälisellä mittarilla tarkasteltuna.

– Meiltä puuttuu varsin usein suunnitelmallisuus opettajien osaamisen kehittämisessä, mutta ennen kaikkea koulutuspäivien määrä on monissa kunnissa ihan naurettavan pieni. Varsinkin, kun katsoo, että ne on monissa kunnissa niitä päiviä, jolloin opettajia lomautetaan eli ei järjestetä lainkaan täydennyskoulutusta.

– Maan sisällä erot ovat suuria, kuntien sisällä erot ovat suuria ja koko taso on kaiken kaikkiaan liian matala siinä, miten paljon opettajien osaamiseen panostetaan, Luukkainen toteaa.

Luukkaisen mukaan täydennyskoulutuksen järjestäminen ei jäisi kustannuksista kiinni.

– Rahoitus on järjestelmässä sisällä. Kysymys on lähinnä koulutuksen järjestäjien omasta näkemyksestä. Kunta eli päättäjät ratkaisee.

Opetusalan Ammattijärjestö on huolissaan myös opettajien lomautuksista ja koulutusleikkauksista. OAJ:n mukaan lomautettuna tai palkattomalle vapaalle on pakotettu tänä vuonna noin 1800 perusopetuksen ja lukion opettajaa sekä lastentarhanopettajaa. Tämän mukaan noin 20 000 lasta menettää kuukauden ajaksi oikeuden täysipainoiseen opetukseen tai varhaiskasvatukseen.

Lue myös:

    Uusimmat