"Nyt tulevat suomalaiset!" – brittimedia janosi vinkkejä uniikkiin tyyliin suomalaiselta muotisuunnittelijalta

Mekö tuulipukukansaa? Suomalaisten tyylitajua sekä designia ihaillaan jälleen maailmalla, tällä kertaa Iso-Britanniassa. Arvostettua muotisuunnittelija Tuomas Merikoskea haastateltiin brittiläiseen mediajulkaisuun siitä, mikä tekee suomalaisten tyylistä niin uniikin.

”Tyyliasiantuntijat alkavat havahtua siihen, ettei kaikki pohjoismainen design ole ainoastaan mykkää, synkkää. Osa on erittäin räikeää. Eritoten niiden, joista puhumme vähiten, mutta jotka astuvat pian esiin varjoista – suomalaisten."

Näin kirjoittaa Carolyn Asome The Daily Muse -sivuilla. Artikkelissaan Asome kuvailee suomalaisten raa’an ja eksoottisen designin, joka on saanut inspiraationsa rosoisesta luonnosta, löytävän pian tiensä valtavirtaan ja pian jokaisen vaatekaappiin. Jutussa nostetaan esiin uusi, suomalainen Aalto-designmerkki, jonka takana seisoo maailmalla menestynyt muotisuunnittelija Tuomas Merikoski. Luksustuotteita kauppaava Fenwick-ketju on ottamassa suomalaisen Aalto-muotimerkin syksy/talvi 2015 -malliston tuotteita myyntiin Lontoon myymäläänsä.

Haastattelussa Merikoski kertoo muun muassa, mistä suomalaisten uniikki tyylitaju kumpuaa.

Kuka? Tuomas Merikoski

Muotisuunnittelija Tuomas Merikoski on valmistunut Wetterhoffin ammattikorkeakoulusta ja Pariisin Institut Français de la Modesta. Hän on työskennellyt Philippe  Starckin sekä Givenchyn suunnittelijana.

Merikoski toimii paraikaa Louis Vuittonin miestenvaatteiden suunnittelijana sekä oman  Aalto-merkin luovana johtajana, joka on saanut inspiraationsa muun muassa Suomen luonnosta.

Merikoski vaikuttaa tällä hetkellä Ranskassa, Pariisissa.

“Suomalaiset ovat yksilöllisempiä pukeutujia kuin ruotsalaiset”

Haastattelussa Tuomas Merikoski kuvailee suomalaisten tyylin eroavan muista Pohjoismaista, sillä "olemme niin syrjässä". Hän kuvaa suomalaisen tyylin olevan mielenkiintoinen yhdistelmä Venäjän ja Ruotsin vaikutteita – venäläisiltä olemme ottaneet tyyliimme ripauksen hulluutta, ruotsalaisilta puolestaan kosmopoliittisen, länsimaisen lookin, joka on pehmeämpi.

– Suomessa ihmiset pukeutuvat miten itse haluavat. Se on hyvin omaperäistä. He valitsevat ylleen todennäköisemmin vintage-vaatteita tai vanhempiensa vaatekappaleita, mikä eroaa paljon Tukholmasta, jossa kokonainen armeija pukeutuu täysin samanlaisiin vaatteisiin, Merikoski kuvailee.

Lisäksi hän mainitsee suomalaisten olevan hyvinkin hintatietoisia ihmisiä ja kiittelee suomalaisnuoria: pukeutuminen Suomessa ei ole yhtä muodollista, kuin Ruotsissa, jossa seurataan trendejä silmä kovana.

Haastattelussa Merikoski kuvailee suomalaisten tyylitajun ohella  luonteenpiirteitä ja muita kuriositeetteja: suomalaiset eivät esimerkiksi – ja hyvinkin tunnetusti – small talk’iin taivu.

– On mahdollista, että suomalainen käy ruokakaupassa niin, ettei tule laisinkaan puhua pukahdettua, Merikoski kuvaa.

Lisäksi Merikoski kertoo suomalaiskotien olevan rohkeita, kirkkaita ja kauniita, joissa nähdään esimerkiksi värikkäitä Marimekko-kuoseja – tässäkin peittoamme ruotsalaiset, joiden sisustustyyli on muodollisempi ja jähmeämpi. Merikoski ei myöskään unohda mainita suomalaista ruokaa, joka myös oma juttunsa: järvikala, sienet ja marjat ovat suurta herkkua.

Hän myös kannustaa ihmisiä vierailemaan Helsingissä – gallerioiden ja designin mekassa – sekä tutustumassa Suomen muihinkin kolkkiin: Itä-Suomen järvimaisemiin sekä saamelaiseen kulttuuriin.

Merikosken Suomi-vinkit:

1.) Suomalainen tyyli eroaa muista Pohjoismaista
2.) Suomalaiset ovat huomattavasti yksilöllisempiä pukeutujia verrattuna ruotsalaisiin
3.) Suomalaiset eivät puhu small talk’ia
4.) Suomalaiskodit ovat kauniita, rohkeita ja kirkkaita
5.) Suomessa sadevaatteetkin ovat tyylikkäitä – kiitos sääolosuhteiden
6.) Suomalaiset ovat ylpeitä ruoastaan
7.) Suomalaiset rakastavat tangoa
8.) Suomessa kannattaa vierailla (muuallakin kuin vain Lapissa)


Lähde: Fenwick

Lue myös:

    Uusimmat