Nyt tarkkana tankatessa! Polttoainemerkinnät vaihtuvat tänään – B-kirjain ei tarkoita bensaa, vaan dieseliä

0:30

Huoltoasemilla tulee näkymään vanhojen polttoainemerkintöjen rinnalla uusia yleiseurooppalaisia merkintöjä, kun uusi polttoainemerkintöjä koskeva asetus astuu voimaan tänään 12. lokakuuta.

Polttoainepistooleista löytyvät jatkossakin tutut, kansalliset merkinnät polttoaineista, mutta lisäksi mukana näkyvät uudet symbolit, joten tankatessa on syytä olla tarkkana. Nämä uudet merkinnät on löydyttävä myös kaikkien uusien ajoneuvojen polttoaineen täyttöluukusta.

Katso pääkuvan videolta, miltä uudet polttoainemerkinnät näyttävät.

Uusissa yleiseurooppalaisissa symboleissa bensan merkki on ympyrä, jonka sisällä kerrotaan polttoaineen suurin etanolipitoisuus.

Dieselin merkki on neliö, jonka sisällä kerrotaan polttoaineen suurin biokomponenttien osuus. XTL-merkintä dieselissä kertoo sen olevan parafiinista eli niin sanottua uuden sukupolven dieseliä.

Kaasumaisten polttoaineiden merkkinä on vinoneliö, jonka sisällä kerrotaan kaasun tyyppi.

On hyvä huomata, että uusissa merkinnöissä dieseliä kuvaavan neliön keskellä on B-kirjain, joka osoittaa biokomponenttien osuutta samalla tavoin kuin E-kirjain osoittaa bensan etanolipitoisuutta.

– B-kirjaimen käyttö dieselin yhteydessä saattaa vaikuttaa suomalaisittain erikoiselta, mutta tämän ei kuitenkaan pitäisi aiheuttaa sekaannuksia Suomessa tankkaaville, sillä uusien symboleiden pitäisi tulla vain tuttujen, kansallisten merkintöjen rinnalle. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana huoltoasemilla ja varmistaa, että tankkaa ajoneuvoon sopivaa polttoainetta, painottaa Trafin erityisasiantuntija Keijo Kuikka.

– Ehdotonta hyötyä uusista merkinnöistä on muualla Euroopassa autolla liikuttaessa, sillä niiden avulla voi helposti varmistaa tankkaavansa sopivaa polttoainetta vieraammankin näköisiä merkintöjä omaavilla huoltoasemilla, sanoo Kuikka.

Merkinnät otetaan käyttöön kaikissa EU-maissa sekä Norjassa, Sveitsissä, Islannissa, Liechtensteinissa, Makedoniassa, Serbiassa ja Turkissa.

Lähde: Trafi, Autoalan tiedotuskeskus

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja