Suomen sähkönkulutus korkealla – kansalaisilta pyydetty hillintää

Nämä asiat vaikuttavat pörssisähkön ennätyskalliiseen hintaan 2:03
Video: Nämä asiat vaikuttavat nyt pörssisähkön ennätyskalliseen hintaan.

Sähkönkulutus pyöri Suomessa aamuseitsemän jälkeen 14 000 megawatin rajoilla, ilmenee kantaverkkoyhtiö Fingridin seurantatiedoista.

Voimajärjestelmän tila on yhtiön mukaan normaali.

Aiemmin tällä viikolla Suomessa saavutettiin kulutusennätys, joka oli tuolloin 14 500 megawattia.

Korkea kulutus johtuu pääosin poikkeuksellisen kylmänä jatkuneesta pakkassäästä.

Fingrid pyysi eilen ihmisiä hillitsemään sähkönkulutusta aamun ja illan huipputunneilla kovien pakkasten vuoksi. Fingrid kohotti myös omaa valmiuttaan korkealle kohonneen kulutuksen vuoksi.

Pörssisähkön hinta on tänään Suomessa ennätyksellisen korkea.

Vuorokauden keskihinta yli euron kilowattitunnilta

TEM kertoo, että sähkön tuntihinnat arvonlisäveroineen ovat aamukuuden ja iltayhdeksän välillä halvimmillaankin yli euron tasolla. Tuntihinta nousee yli kahteen euroon kilowattitunnilta iltapäiväkolmen ja iltakahdeksan välillä. Koko vuorokauden keskihinta on yli euron kilowattitunnilta.

Sähköjärjestelmä toimii ministeriön mukaan normaalisti, mutta kuluttajia ja yrityksiä kehotetaan säästämään sähköä ja ajoittamaan sähkön käyttöä korkeimpien hintojen ulkopuolelle. Kantaverkkoyhtiö Fingridin arvion mukaan pitkittynyt pakkasjakso pitää sähkön kulutuksen korkealla loppuviikon ajan.

Fingridin järjestelmistä pörssisähkön hintatiedot löytyvät valmiina vuoteen 2007 saakka, kertoo sähkömarkkinoiden asiantuntija, yksikön päällikkö Maarit Uusitalo.

Hänen mukaansa yhtä kovia hintoja kuin perjantaina ei pikaisella etsimisellä löytynyt, kun Fingrid selvitti asiaa torstaina.

Hintojen taustalla useita syitä

TEMin mukaan erittäin poikkeuksellinen pakkaskausi Suomessa nostaa sähkön huippukulutuksen hetkittäin liki 15  000 megawattiin. Kotimaista sähköntuotantoa täydennetään tuonnilla Ruotsista ja Virosta.

Uusitalon mukaan huippukorkeiden hintojen taustalla on useita syitä. Ensinnäkin pitkittynyt erittäin kireä pakkasjakso johtaa siihen, että rakennusten lämmittämiseen kuluu tavallista enemmän energiaa.

Toisekseen Suomessa ei ole tarpeeksi omaa sähköntuotantoa kattamaan näin korkeita kulutuspiikkejä.

Lisäksi Suomen oman tuulivoimatuotannon ennustetaan laskevan huomenna iltapäivästä alkaen. Kaiken kukkuraksi muutamat kotimaiset lämpölaitokset ovat poissa pelistä rikkoutumisten vuoksi, Uusitalo luettelee.

Perjantaiaamuna Suomessa tuotettiin noin 2  600 megawattia sähköä vähemmän kuin sitä kulutettiin.

Lue myös:

    Uusimmat