Pakkanen puraisi kovaa: Perämeri on jo kauttaaltaan jäässä ‒ lähes kuukauden etuajassa

Nämä hämmästyttävät kuvat näyttävät, kuinka kylmä Suomessa nyt on 3:10
Nämä hämmästyttävät kuvat näyttävät, kuinka kylmä Suomessa nyt on

Ilmatieteen laitoksen mukaan Perämeri on jo nyt kauttaaltaan jäässä. Näin aikaisin Perämeri on saanut kattavan jääpeitteen talvina 2011 ja 2003, ja sitä ennen 1980-luvulla talvina 1987 ja 1986. Keskimäärin Perämeri on kauttaaltaan jäässä vasta tammikuun viimeisellä viikolla.

Varhaisimmillaan Perämeri on jäätynyt kokonaan joulukuun puolivälissä talvella 2002‒03 ja myöhäisimmillään vasta maaliskuun puolenvälin jälkeen talvella 2007‒08. Jäätalvina 2020, 2015 ja 1930 Perämeri ei jäätynyt kauttaaltaan koko talvena.

Myös koko Itämerellä jäällisen alueen pinta-ala on ajankohtaan nähden suuri.

Viimeisen viidentoista vuoden aikana jäätä on ollut tähän aikaan enemmän vain talvina 2011 ja 2010. Keskimääräiseen tilanteeseen verrattuna jäätä on nyt noin nelinkertaisella alueella.

– Vaikka kaikkialla Suomen rannikoilla on jo jäätä, Selkämeren ja Suomenlahden rannikkoalueilla merijää on vielä petollisen ohutta, sanoo Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio.

Ensimmäiset jäät piirrettiin Ilmatieteen laitoksen jääkartoille Perämeren pohjukkaan Tornion edustalle lokakuun loppupuolella, hieman tavanomaista aikaisemmin. 

Tavallisesti ensimmäiset jäät havaitaan Perämerellä marraskuun toisella tai kolmannella viikolla.

Lue myös:

    Uusimmat