Nyt se tapahtui: Sähköautoja ensirekisteröitiin Suomessa enemmän kuin bensiiniautoja

Autojen kysyntä tippunut 1990-luvun tasolle 1:59
Uusien autojen kysyntä on tippunut Suomessa 1990-luvun tasolle. Vielä tällä hetkellä ennustetaan, että tänä vuonna rekisteriin tulisi 85 000 uutta henkilöautoa. Lukema antaa kuitenkin liiankin hyvän kuvan tilanteesta. Katso videolta, miksi.

Sähköautot ohittivat Suomessa bensiiniautot ensirekisteröintien määrässä ensimmäistä kertaa elokuussa. Vaikka saavutus on historiallinen, ei siitä kuitenkaan kannata vetää johtopäätöksiä niiden tämänhetkisestä menekistä.

Tilastokeskuksen mukaan elokuussa 2023 rekisteröitiin uusia henkilöautoja 7 823, mikä oli 10 prosenttia enemmän kuin viime vuoden elokuussa.

Täyssähköisten henkilöautojen osuus elokuun ensirekisteröinneistä oli peräti 36 prosenttia, 2 812 kappaletta. Samalla niiden ensirekisteröinnit ohittivat ensimmäistä kertaa bensiinikäyttöisten henkilöautojen rekisteröinnit, jotka laskivat 23 prosenttia viime vuodesta. Dieseleiden ensirekisteröinnit putosivat 24 prosenttia.

Lähes joka toinen uusi sähköauto rekisteröitiin elokuussa Uudellamaalla.

Hullu-Pösöt vääristävät tilastoja

Sähköautojen kovaa nousua elokuun ensirekisteröinneissä selittävät pitkälti surullisenkuuluisan Stockmannin Hullut päivät -tarjouksen sähköautot, joita asiakkaat vihdoin ja viimein saivat alleen ja rekisteriin elokuun aikana.

Elokuun suosituimmaksi autoksi noussutta Peugeot e-2008 -täyssähköautoa ensirekisteröitiin huimat 658 kappaletta. Kakkospaikalta löytyy niin ikään täyssähköauto, Tesla Model Y, jota saatiin kilpiin elokuussa 450 kappaletta.

Ensirekisteröintimääristä ei voi tehdä suoraa johtopäätöstä autojen suosiosta tai siitä, kuinka paljon autoja tällä hetkellä myydään. Myös Hullu-Pösönä tunnetun e-2008:n äkillinen suosio selittyykin nimenomaan tilaussuman purkautumisena. Autot oli tilattu Stockmannin tarjouksesta keväällä 2022.

Niin sähköautojen kuin muidenkin uusien autojen myynti on yskinyt pahasti viime aikoina.

Lue myös:

    Uusimmat