Mainos

Selvitys: Nyt ratkeaa, lähteekö Jesse Puljujärvi pikavauhdilla NHL:ään – tästä ”kohtalonpäivässä” on kyse

1:21
Videolla Jesse Puljujärven haastattelu taannoisen Karjala-turnauksen yhteydestä.

Jesse Puljujärvion ollut koko syksyn ajan seuratuin pelaaja kotimaisissa liigakaukaloissa. Sunnuntai on Puljujärven osalta kohtalonpäivä, sillä mikäli hän haluaa pelata vielä tällä kaudella NHL:ssä, pitää hänen tehdä sopimus tämän päivän aikana.

Kohtalonpäivä – mistä on oikein kyse?

21-vuotias Puljujärvi on NHL:n suuntaan rajoitettu vapaa agentti, eli niin sanottu RFA-pelaaja (restricted free agent). Tämä tarkoittaa sitä, että Puljujärven oikeudet ovat hänen varanneen Edmonton Oilersin hallussa.

Oilers antoi Puljujärvelle ehdot täyttävän tarjouksen, minkä myötä seura säilytti suomalaishyökkääjän oikeudet.

Oilers ei ole kuitenkaan kaupannut oikeuksia muualle, eikä se ole tehnyt sopimusta Puljujärven kanssa.

Miksi 1.12. on sitten ratkaiseva päivä Puljujärven kohdalla?

Kyse on NHL:n säännöistä ja takarajoista. Mikäli rajoitettuna vapaana agenttina oleva pelaaja haluaa pelata NHL:ssä tällä kaudella, pitää hänen tehdä sopimus viimeistään kello 17 itäistä aikaa. Tämä tarkoittaa sitä, että Puljujärven on tehtävä NHL-sopimus ennen kuin Suomessa sunnuntai vaihtuu maanantaiksi (viimeistään kello 23.59).

Mikäli Oilers tai joku muu NHL-seura haluaa Puljujärven taalajäille takarajan jälkeen, pitää hänen läpäistä waivers-lista eli siirtolista. Tuolloin kaikilla muilla NHL-seuroilla on mahdollisuus poimia Puljujärvi itselleen.

Tämä kuvio on epärealistinen, sillä kyseisessä tapauksessa Puljujärven oikeudet omistava seura voisi menettää hänet ilman minkäänlaista korvausta.

Historia

Puljujärvi pelasi viimeiset kolme kautta Pohjois-Amerikassa Edmonton Oilersin organisaatiossa. Hän ehti pelata 139 NHL-ottelua tehoilla 17+20=37. Tämän lisäksi Puljujärvi vieraili AHL:ssä 53 ottelun verran (tehot 15+22=37).

Kesän 2016 NHL-varaustilaisuudessa neljännellä vuorolla (#4) Oilersiin huudettu Puljujärvi ei pystynyt missään vaiheessa vakiinnuttamaan asemaansa Oilersin NHL-kokoonpanossa. Hänen roolinsa vaihteli eri kausien aikana, minkä lisäksi hän istui pitkiä jaksoja katsomon puolella.

Keväällä Puljujärven leiri pyysi Oilersilta vaihtokauppaa muualle. Asia tuli ilmi Puljujärven agentin Markus Lehdon kautta.

Pattitilanne ei ottanut ratketakseen, minkä myötä Puljujärvi päätti tehdä omia ratkaisuja.

27.8. Puljujärvi allekirjoitti vuoden mittaisen sopimuksen SM-liigaseura Oulun Kärppien kanssa.

Sopimukseen merkattiin pykälä, jonka mukaan Puljujärvi voi siirtyä NHL:ään 1.12. mennessä. Tällä viitattiin ylempänä avattuun ”kohtalonpäivään”.

Syksyn 25 liigaottelussa Puljujärvi on nakuttanut tehot 11+13=24. Hän on tällä hetkellä Liigan pistepörssissä kuudentena.

Missä mennään?

Puljujärvi on toistanut syksyn aikana useaan otteeseen näkemyksensä siitä, että hän aikoo pelata tämän kauden Suomessa.

Matkan varrella Pohjois-Amerikasta on kantautunut viestejä, joiden mukaan suomalaishyökkääjä on herättänyt mielenkiintoa NHL-seurojen parissa. Sportsnetin toimittaja Chris Johnston kertoi kuitenkin jo lokakuussa, että Puljujärven tämän kauden osoite olisi varmistumassa. Tällä Johnston viittasi siihen, että Puljujärvi pelaisi koko kauden Kärpissä.

Sanomalehti Kalevan toimittajan Janne Onnelan mukaan Puljujärvi aikoo kuitenkin katsoa NHL-kortin aivan viimeiseen minuuttiin asti.

Edmonton Oilersin GM Ken Holland päivitti tilannetta vielä tällä viikolla, kun hän vieraili Edmontonissa 630 CHED -radiokanavan haastattelussa. Hollandin mukaan hän on käynyt myös tällä viikolla keskusteluja Puljujärvestä, mutta hänellä ei ollut mitään uutta raportoitavaa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja