Mainos

Nyt puhuvat sääprofeetat: Juhannuksena toppatakit esille, loppukesä hellii helteillä

Kansanperinteestä ammentavat sääprofeetat povaavat hellepäiviä heinä-elokuulle. Luonnosta ja sen kiertokulusta tietonsa ammentavat vanhan kansan tietäjät paljastavat kuitenkin alkukesän olevan varsin kolea ja sateinen.

Etelä-Pohjanmaalla Isossakyrössä asuva kuuluisa sääprofeetta Juhani Luoma ennustaa kevään ja alkukesän kuluvan koleassa kelissä. Lämpöaallot tulevat pätkissä ja kunnolla vasta heinäkuussa.

– Huhtikuu alkaa viileänä, mutta jo 15. päivän jälkeen alkaa lauha ja lämmin jakso. Maanviljelijöiden kannattaa lähteä nopiaa pelloille. Lämpö jatkuu 25. päivän paikkeille, kunnes takatalvi todennäköisesti iskee. Yöllä saattaa jopa pakastaa, Luoma kertoo.

Vappuna saa kaivaa lämmikettä kaapista, sillä Luoman mukaan työväen juhlaa vietetään kylmässä säässä. Myös kesäkuun alku on vilakka, ja helteestä saa vain haaveilla.

– 10. päivän kohdalla lämpenee, mutta valitettavasti Mars-taivaankappale aiheuttaa kylmän yön 17. päivän kohdalla. Tämä vaikuttaa myös juhannukseen, jota juhlitaan siinä likellä. Ei nyt ehkä toppavaatteita kannata kaivaa kaapista, mutta kylmä tulee olemaan, Luoma kuvailee.

Heinäkuussa päivät saattavat olla lämpöisiä, mutta ylipäätään koko kuukausi on Luoman mielestä vaihtelevaa. Puolen kuun paikkeilla 15.-17.7. on jopa hallan vaara, vaikka päiväsaikaan pysytäänkin kivoissa kesäkeleissä.

Hellettä on luvassa Luoman mielestä kunnolla vasta elokuussa.

– Lämmin on siirtynyt elokuulle ja silloin on hellepäiviä mukavasti. Elokuussa on ylipäätään luvassa selkeää säätä ja komiaa ilmaa. Vaikka 25.8. on taas hallanvaara, niin elokuu on yleisesti ottaen lämmin. Esimerkiksi 4.-5.8 suosii maittavat hellepäivät. Puolen kuun jälkeen voi jo kaivella jopa niitä monokinejä kaapista, Luoma veistelee.

Kesä jatkuu syyskuulle. Kuu alkaa lämpimänä ja lauhana.

– Perinteisesti 10.9 Kalevinpäivänä sään on uskottu kääntyvän kylmempään päin, ja näin näyttää tapahtuvan myös tänä vuonna. 

"Lammaslehtori" povaa helteistä heinäkuuta

Kuhmon Mieronvaaralla asuva ”lammaslehtori” Kerttu Hirvonen on aiemmin ennustanut säätä lammaslaumansa liikkeistä, mutta päkäpäät on jo laitettu pataan. Nyt Hirvonen ennustaa säätä luonnosta ja sen kiertokulusta.

– Juuri noita koivunoksia tutkin, ja näyttäisi siltä että viileää alkukesää on luvassa, Hirvonen kertoo.

Hirvosen mukaan kylmä ja kolea keli jatkuu läpi kesäkuun. Myös Hirvosen mielestä juhannuksena ei lämmöllä juhlita.

– Keskikesän juhlaa vietetään normaalia viileämmässä kelissä. Ylipäätään koko kesäkuu menee viileässä ja sateisessa säässä, Hirvonen kertoo.

Hirvosen mukaan juhannuksen jälkeen alkaa kuitenkin upea kesä. Toisin kuin Luoman mielestä, kannattaa vuosilomat Hirvosen ennustuksen mukaan tähdätä heinäkuuhun.

– Heinäkuu on paras lomakuukausi. Heinäkuussa on ihania hellepäiviä luvassa, Hirvonen lupailee.

Helteisen heinäkuun jälkeen koittaa kuitenkin kylmä elokuu. Hirvonen povaa tulevasta elokuusta epävakaata ja sateidentäyttämää.

– Kyllä vahvasti ennustukseni näyttää siltä, että heinäkuu on paras kuukausi tulevana kesänä, Hirvonen linjaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.