Näin MTV:n suosikkimeteorologit sijoittavat lomansa säiden mukaan – ripottelua ja todennäköisyyksien laskemista: "Lämpimintä on heinäkuussa, aurinkoisinta kesäkuussa"

MTV Uutisten meteorologit ovat säiden armoilla aivan kuten kaikki muutkin, vaikka ammattinsa puolesta tulevia säitä jatkuvasti tutkivatkin. Pekka Pouta, Markus Mäntykannas ja Miina Manninen kertovat, miten he varmistavat itselleen parhaat mahdolliset lomasäät.

Jos MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta saisi itse päättää, pitäisi hän lomansa pätkissä.

– Pitkiä viikonloppuja ja ehkä viikon vapaita. Näin hajauttaa riskin huonosta säästä. Vuodenaikaennusteet ovat kesäisin huonompia kuin talvella. Se johtunee siitä, että pohjoisen ja etelän lämpötilaero on heikompi, matalapaineiden reitti epävarmempi ja sateet tyypillisemmin kuurosateita.

– On myös tutkimusta siitä, että lyhyemmät lomat piristävät ja palauttavat suhteessa paremmin kuin yksi pitkä pötkö, Pouta toteaa.

Loppukesä on Poudalle mieluisin loma-aika

–Silloin Helsinki voi olla liian kuuma nukkumiseen. Saimaa on myös silloin lämpimimmillään. Huonoilla keleillä suosin kaupunkilomaa ja helteellä menen mieluiten vesille.

Täksi juhannukseksi Poudalla on sään varalta täsmätoive.

– Nyt olen töissä juhannuksen, joten hieno ukkosrintama olisi kiva ylläri.

Hyvä sää vaatii myös asennetta

Meteorologi Miina Manninen on "kaikkisäinen".

– Minulle ei ole väliä, milloin lomat ovat. Säät eivät juurikaan vaikuta lomasuunnitelmiini, mutta tuulen suunta vaikuttaa. Purjehdin aina myötätuuleen.

Viime kesät Manninen on purjehtinut Saimaalla.

– Ehkä parasta on toukokuussa kun luonnossa kaikki on tuoretta, vihreän eri sävyt kauneimmillaan ja linnut huutavat. Eikä siellä toukokuussa ole muita veneilijöitä ollenkaan niin saa olla ihan yksin. Ja vesi on vielä ihanan kylmää.

–Hyvä sää on asenne ja pukeutumiskysymys, Manninen summaa filosofiansa.

Juhannuksen hän viettää ystävien kanssa mökillä.

"Keski-Suomessa voi pulahtaa nakuna"

Meteorologi Markus Mäntykannas sanoo, että kesälomaa kannattaa säiden puolesta viettää juuri silloin, kun suurin osa suomalaisista sen viettää, eli heinäkuussa.

– Tilastollisesti lämpimintä on heinäkuussa, sisämaassa heinäkuun puolivälissä, rannikoilla kuun loppupuolella. Aurinkoisinta on kesäkuussa, heinä- ja elokuussa pilvisyys ja kuurosateet lisääntyvät.

Mäntykannas lomailee mieluiten kahdessa jaksossa.

– Tänä kesänä lomailen lyhyemmän jakson juhannuksen jälkeen, jolloin menen mökkeilemään ja nautin valoisista öistä. Toisen pätkän tykkään pitää loppukesästä, jolloin erityisesti täällä rannikolla on lämmintä ja kosteaa. Ihanaa kun yötkin pimenevät, niin tuntuu ihan kuin olisi Välimerellä.

Paras lomasää on Mäntykannaksen mukaan vaihteleva.

– Auringonpaistetta, lämpöä 20–25 astetta ja illalla reipas, raikastava ukkoskuuro. Tykkäsin aiemmin helteistä, mutta nykyään en niinkään. Kaupunkiasunnossa tulee mahdottoman kuuma, eikä pysty kunnolla nukkumaan.

– Rentoudun itse parhaiten vesistön äärellä saunoen ja uiden. Tykkään myös lähteä tien päälle tutkimaan pieniä kyliä, joissa en ole aiemmin ollut.

Juhannus kuluu Keski-Suomessa lapsuudenmaisemissa.

– Keski-Suomessa alkaa olla jo sen verran väljää, että uimaan uskaltaa nakuna, Mäntykannas valottaa juhannussuunnitelmiaan.

Lue myös:

    Uusimmat