Mainos

Toimiko Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg oikein? Tiesi rikosepäilyihin johtaneesta tapauksesta kuukausia ennen esitutkintaa – syyttäjä harkitsee esiselvitystä

Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindbergin toiminnasta Karjalan lennoston ex-komentajan tapauksessa harkitaan esiselvityksen aloittamista.

Asiasta kertoo Valtakunnansyyttäjänviraston neuvotteleva virkamies Sampsa Hakala STT:lle.

Hakala kertoo, että asia tuli harkittavaksi eilisen Lännen Median uutisen myötä. Lännen Media kertoi, että Lindberg sai tietoa Lemmenjoen vapaaehtoisen kertausharjoituksen rikosepäilyihin johtaneesta tapauksesta kuukausia ennen esitutkinnan aloittamista.

– Uutisoinnin johdosta tämä asia tulee harkittavaksi. Ei tällaista asiaa voida sivuuttaa. Tätä selvitetään tarvittavin toimenpitein, Hakala sanoo.

Kyse ei ole vielä varsinaisesta rikostutkinnasta, vaan vasta alustavasta selvittelystä.

Kaksi upseeria sai syytteet

Valtakunnansyyttäjänvirasto tiedotti tiistaina nostaneensa syytteet Ilmavoimien komentajaa Sampo Eskelistä sekä Karjalan lennoston ex-komentajaa Markus Päiviötä vastaan. Eskelistä epäillään palvelusrikoksesta, Päiviötä esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta.

Rikosepäilyt saivat alkunsa Päiviön toiminnasta syyskuussa 2017 Lemmenjoella, jossa Puolustusvoimien mukaan järjestettiin kolmen päivän vapaaehtoinen kertausharjoitus. Siitä, minkälaisesta harjoituksesta oli kysymys, ei ole toistaiseksi kerrottu julkisuuteen. Eskelinen teki tutkintapyynnön alaisestaan vasta joulukuussa 2017, kuukausia harjoituksen jälkeen.

Syyttäjä katsoo, että Eskelinen viivytteli alaisensa epäiltyjä rikoksia koskevan esitutkinnan aloittamista. Siitä, mitä Päiviön epäillään tehneen, ei ole toistaiseksi hiiskuttu julkisuuteen sanaakaan.

Lindbergin osuutta ei ole tutkittu aiemmin

Syytteessä esitutkinnan aloittamisen viivyttelystä on Lindbergin alainen, mutta Hakalan mukaan Lindbergin osuutta ei ole asiassa tutkittu. Esitutkinnan rikosepäilyissä teki Puolustusvoimat itse.

– Esitutkinta ei ole koskenut menettelyä asiassa Puolustusvoimain komentajan osalta. Tällaisessa tilanteessa en näe mahdollisena, että Puolustusvoimat tekisi itse tutkintatoimia.

Lindberg ei ole toistaiseksi kommentoinut asiaa. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja