Krista Kiurun johtama sosiaali- ja terveysvaliokunta "kaaoksessa" – väittely kuului käytävälle asti

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta ajautui tänään riitaan, kun valiokunta käsitteli tulevaa aikatauluaan sosiaaliturvaan liittyvien leikkausten käsittelyssä. Oppositio pyrki saamaan aikaan vielä lisäselvityksiä leikkausten vaikutuksista, mutta hävisi äänestykset äänin 9-8 hallituspuolueille.

Jo käytävälle asti kuului, miten äänenpainot nousivat eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokouksen loppuhetkillä perjantaina. Väittely oli selkeästi kiivasta.

Kun ovet avautuivat ja valiokunnan jäsenet marssivat ulos, yksi kansanedustaja sanoi valiokunnan olevan ”kaaoksessa” ja toinen puhisi touhun olevan ”järjetöntä”.

Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) kertoi myöhemmin tiedotusvälineille, että valiokunnassa oli käyty useita äänestyksiä, kun oppositio oli ilmeisesti Sdp:n johdolla penännyt uusia arvioita sosiaaliturvaan liittyvien leikkausten vaikutuksista. Sosiaali- ja terveysministeriö on aiemmin arviointia tehnyt, mutta opposition mielestä se ei ole vielä riittävää.

– Näitä lisäarviointeja ei nyt tule. Äänestykset päättyivät äänin 9-8. Aiemmin tehdyt vaikutusarviot eivät ole kattaneet kaikkia leikkauksia, Kiuru sanoi.

Käsittelyssä on erityisesti asumistukeen, eri etuuksien indekseihin, työttömyysturvaan ja toimeentulotukeen liittyviä lakiesityksiä.

Hallituksen tarkoituksena on tehdä moniin etuuksiin leikkauksia säästö- ja työllisyysperusteiden takia.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan pitäisi saada ensi viikon aikana omalta osaltaan lakiesitykset eteenpäin, jotta ne ehditään käsittelemään eduskunnassa sovitussa aikataulussa.

Lakiesitykset on tarkoitus viedä eteenpäin ensi vuoden budjetin käsittelyssä vielä loppuvuoden aikana.

Oppositio pyrkisi uusilla vaikutusarvioilla selvittämään siitä, aiheutuuko useista eri leikkauksista kohtuuttomia tilanteita useille suomalaisille.

Hallitus on pääministeri Petteri Orpon (kok.) ja valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) johdolla sanonut, ettei kohtuuttomia tilanteita saisi syntyä.

Opposition yhtenä tavoitteena voi tosin olla myös päätöksenteon jarrutus.

Onko kyse jarrutuksen aloittamisesta?

Opposition ja erityisesti valiokuntaa johtavan Krista Kiurun toiminta herättää epäilyksen siitä, pyrkiikö oppositio jarruttamaan lakiesitysten käsittelyä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

MTV Uutiset kysyi valiokunnan varapuheenjohtajan Mia Laihon (kok.) näkemystä valiokunnan työtilanteeseen.

– Kaikkeen pitää varautua. Meille on varattu asianmukaisesti aikaa ja olemme jo ottaneet lisäaikaa. Oppositiota on huomioitu esimerkiksi kuulemisten suhteen. Odotamme yhä esimerkiksi perustuslakivaliokunnalta muutamia lausuntoja. Huolta ei tässä vaiheessa ole, mutta jos esimerkiksi puheenjohtaja rupeaa viivästyttämään kokouksia, niin kyllä se hankaloittaa tilannetta, Laiho pohtii.

Tänään valiokunnan kokous oli lähellä venyä niin paljon, että valiokunnan jäsenet melkein myöhästyivät täysistunnosta.

– Oppositio toi listan ohi asioita, joista sitten keskusteltiin pitkään ja äänestettiin. Se viivytti kokousta, Laiho toteaa.

Sosiaaliturvaan liittyvät leikkaukset ovat jo useaan kertaan olleet esillä esimerkiksi eduskunnan kyselytunneilla, kun oppositio on hiillostanut hallitusta leikkausten vaikutuksilla.

Hallitus on toistuvasti sanonut talouspolitiikkansa kokonaisuuden olevan kohtuullinen suomalaisille, mutta myöntää, että joihinkin suomalaisiin leikkaukset osuvat kipeästi.

Ensi viikko näyttää, saako sosiaali- ja terveysvaliokunta mietintöjään ajoissa valmiiksi sosiaaliturvan leikkauksiin liittyen.

Lue myös:

    Uusimmat