F1:ssä elintärkeät päivät edessä, koko lajin tulevaisuudesta päätetään – taustalla hiertää yksi valtava tekijä: ”Sairas yhtälö”

F1-live: Formuloiden isoimmat puheenaiheet Meksikon GP:n alla 15:58
F1-sarja jatkuu Meksikossa - tulevina päivinä isoja päätöksiä koko lajin tulevaisuudesta

25. lokakuuta on F1-sarjan kannalta merkittävä ajankohta, sillä juuri tuolle päivämäärälle on merkattu takaraja, johon mennessä eri osapuolten pitäisi allekirjoittaa tulevat sääntölinjaukset ja muutokset. Mutta mistä on kyse? Mistä asioista taustalla väännetään?

MAINOS

Koko F1-kausi C Morella!

Meksikon GP suorana 25.-27.10.
Pe: 1. harjoitukset klo 17.55, 2. harjoitukset klo 21.55
La: 3. harjoitukset klo 17.55, aika-ajot klo 20.55, ennakkotunnelmat klo 20.00
Su: Meksikon GP klo 21.05, ennakkotunnelmat klo 20.05

Kaikki suorat ajolähetykset C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa

F1-sarjan tulevaisuudesta puhuttaessa esille nousee Concorde-sopimus. Kyse on kansainvälisen autoliiton FIA:n, eri F1-tallien ja itse F1-sarjan välisestä sopimuksesta, joka määrittää muun muassa sen, miten F1-sarjan rahapalkkioita ja tuloja jalkautetaan eri tahojen välillä.

Nykyinen Concorde-sopimus päättyy joulukuussa 2020. Tämän takia F1-sarjan tulevaisuudesta puhuttaessa esille nousee vuosi 2021, jolloin autourheilun kuninkuusluokkaan on tarkoitus tuoda merkittäviä sääntömuutoksia.

– Tässä puhutaan niin isoista asioista, kun keskustelu käy kaudesta 2021. Nyt määritellään sitä, että mihin suuntaan F1:ä viedään. Mikä on sarjan tulevaisuus ja ennen kaikkea miten rahanjako toteutetaan, C Moren F1-selostaja Niki Juusela sanoo aiheesta.

Tällä hetkellä rahanjako määräytyy muun muassa sitä kautta, miten kauan kukin F1-talli on ollut mukana lajin parissa. Esimerkiksi Ferrarille on maksettu muita isompaa korvausta, jotta italialaistaho pysyisi sarjassa mukana.

– Raha on se isoin juttu tässä, Juusela myöntää.

– Ja kun puhutaan rahasta, niin se tarkoittaa sitä, että sen kautta halutaan tasoittaa eri asioita. Tässä on kyse vähän niin kuin siitä, että jos jääkiekon SM-liigassa Helsingin IFK:lle sanottaisiin, että ”tuossa on teille 70 miljoonaa automattisesti, rakentakaa kiva joukkue”. Samalla KooKoo yrittää sinnitellä viidellä miljoonalla siinä mukana. Onhan tuo vähän sairas yhtälö, Juusela näkee.

– Vaikka Ferrarit ja McLarenit ovat tärkeitä talleja, niin kyllä tuonne pitää saada terve henki ja aito urheilullisuus mukaan. Nämä ovat niitä isoja juttuja, joista tuolla taustalla keskustellaan.

Mitä tulevista muutoksista tiedetään jo tässä vaiheessa? Kuka on yksi tärkeimmistä hahmoista koko sääntömuutospalapelin keskellä? Muun muassa näistä lisää ylhäällä videolla.

Lue myös:

    Uusimmat