Nyt on huutava pula verenluovuttajista kaikista veriryhmistä – veri ei tutkimusten mukaan levitä koronavirusta

6:45

Punaisen ristin veripalvelu kaipaa parhaillaan luovuttajia kaikista veriryhmistä. Joka arkipäivä luovuttajia tarvitaan noin 800. Eri veriryhmien luovuttajatarve vaihtelee päivittäin. Veritilannebarometri viestii luovuttajille, minkä ryhmän luovuttajia kaivataan.

Veritilannebarometrin pisaroista valtaosa näyttää kalpeilta ja surullisilta, vain B+ ja O+ näyttävät perusnaamaa. Suurta huolta tilanne ei kuitenkaan tarkoita, vaan veritilannebarometri viestii verenluovuttajille.

– Jos pisara on puolessa välissä, me tarvitsemme sinä päivänä noin 800 luovuttajaa. Silloin kannattaa lähteä liikkeelle jo samana päivänä tai vähän myöhemmin. Jos pisara on vähän surullisen näköinen ja tippa vain pohjalla, silloin olisi hyvä lähteä liikkeelle jo samana päivänä, kertoo SPR:n veripalvelun verenluovutuksen operatiivinen johtaja Maarit Kuusisaari-Bergström.

Kaikkien veriryhmien luvuttajia tarvitaan

Tällä hetkellä kaikkien veriryhmien luovuttajia toivotaan saapuvan luovuttamaan verta. 

–Tämä johtuu osittain nyt koronaepidemiasta, jolloin sairaaloiden tarve vaihtelee. Kun koronaepidemia alkoi, meille tuli paljon ilmoituksia, ettei me voida mennä työpaikoille tai kouluihin, koska siirryttiin etätöihin ja opiskeluun, kertoo Kuusisaari-Bergström.

Siitä tilanteesta veripalvelu selvisi, mutta sen jälkeen sairaalat varautuivat koronapotilaiden hoitamiseen, eikä verelle ollut samanlaista kysyntää kuin normaalina aikana. Nyt veripalvelulla on edessä jälleen uusi tilanne.

– Koronapotilaita ei sairaaloissa juurikaan ole ja nyt pystytään hoitamaan muita potilaita. Nyt nämä muut potilaan tarvitsevat verivalmisteita, kertoo Kuusisaari-Bergström.

Tilanne on poikkeuksellinen, mutta ei hälyttävä. Veripalvelussa on noin kuuden päivän varastot ja sairaaloissa varastot ovat kohtalaiset. Kuusisaari-Bergström kuitenkin sanoo, ettei varastoja ole syytä päästää liian pieniksi.

– Suomalaiset verenluovuttajat ovat auttamishaluisia ja lähtevät liikkeelle, kun me heille viestimme kertoo Kuusisaari-Bergström.

Veri ei näyttäisi levittävän koronavirusta

SPR:n veripalvelun vastaava lääkäri Johanna Castrén vakuuttaa verenluovuttajille, että myös korona-aikana on turvallista tulla verta luovuttamaan.

– Me olemme varautuneet poikkeusoloihin, osin samoilla keinoilla kuin kotona, käsien pesulla ja etäisyyksillä. Täällä meillä on ovella koronavahti, joka tarkistaa, että luovuttaja on terve. Meillä on ajanvaraus käytössä, jolla varmistetaan se, ettei tänne synny iso joukkoja. Lisäksi olemme lisänneet pintojen puhdistusta. Kokemus näyttää, että on turvallista tulla luovuttamaan, sanoo Castrén.

Tämän hetkisen tiedon mukaan näyttää siltä, että koronavirus ei tartu veren kautta. Castrén sanoo, että sama tilanne oli SARS- ja MERS -epidemioiden aikana.

– Tämän tyyppiset virukset eivät ole aktiivisia verenkierrossa silloin kun ihminen voi hyvin. Tästä koronasta tiedetään se, että ainoastaan satunnaisesti sellaisilla potilailla, jotka ovat huonossa kunnossa, korkea kuumeisia tehohoidossa, keuhkokuumeisia, heidän verestään on voitu eristää eläviä viruksia, mutta he eivät ole luvutuskuntoisia, sanoo Castrén.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja