Saako verta luovuttaa koronapandemian aikana? Flunssassa tiloihin ei ole asiaa: "Sisäänheittäjä tarkistaa, onko henkilö terve"

Verenluovutuspaikoissa hygienian merkitys korostuu ja toimenpiteitä ollaan tehty, että luovuttaminen olisi mahdollista myös koronaviruksen aikaan –"Verenluovuttajia kaivataan" 3:03
Katso videolta, miten SPR:n Veripalvelu on varautunut koronatilanteeseen!

Verenluovutuspaikoissa on tehostettu koronapandemian takia hygieniaa ja tilojen puhdistusta sekä rajoitettu tiloissa liikkuvien ihmisten määrää. Poikkeustilanteesta huolimatta verenluovuttajia tarvitaan yhä satoja päivittäin.

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun luovutustiloihin ei ole nyt asiaa muilla kuin verenluovuttajilla. Vallitsevan tilanteen vuoksi saattajat tai lapset eivät saa tulla luovuttajan mukaan.

Sanomattakin selvää, että flunssaisena verta luovuttamaan ei pääse. 

– Meillä on verenluovutustilaisuuksien ja toimipisteiden ovella niin sanottu sisäänheittäjä, joka tarkistaa että henkilö on terve, ohjaa käsien pesuun ja sitten pitää huolta, ettei tilassa ole liian paljon ihmisiä kerralla, kertoo SPR Veripalvelun verenluovutuksen johtaja Satu Pastila.

Ulkomailta palaava joutuu odottamaan kaksi viikkoa ennen verenluovutukseen pääsyä. Sama tilanne koskee oireettomiakin henkilöitä, joiden perhepiirissä on varmistettu koronatartunta.

Verta tarvitaan pandemiankin keskellä

Koronaviruksen hillitsemiseksi ihmiset pysyvät nyt aiempaa enemmän kotioloissa, mutta verivarastot vaativat silti jatkuvaa täyttämistä.

Etenkin niin sanotulle hätäverelle eli O negatiiviselle (O-) on lähipäivinä tarvetta. Ajantasaisen tarpeen oman veriryhmän verelle voi tarkistaa Veripalvelun verkkosivulta.

Veripalvelu suosittelee ihmisiä myös varaamaan ajan verenluovutukseen etukäteen verkosta. Näin ei synny jonoja, ja ihmisten määrä tiloissa pysyy hallinnassa.

Entä jos epidemia pahenee?

Verenluovutuksen johtajan mukaan verenluovutus ja verivalmisteiden tuotanto on jatkuvaa valmiustoimintaa, vaikka koronavirus jyllääkin. 

– Sitten tilanne on eri, jos epidemia leviää siten, että väestössä on paljon tapauksia. Silloin luovuttamaan ei tietenkään voi tulla. Pyrimme säätelemään toimintaa siinä niin, että toimittaisiin niillä alueilla, joilla epidemia ei ole aivan pahimmillaan ja luovuttajat olisivat siellä terveitä tulemaan luovutukseen, Satu Pastila sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat