Nyt lätkähti yllättävä ilmoitus: Saabin haudalla tanssiva NEVS ostaa ison palan Koenigseggistä – luvassa tavallisille kuolevaisille suunnattu urheiluauto?

2:06
Tamperelainen Mika Leppälahti rakensi vanhasta Saabistaan sähköauton. Lopputulos kantaa nimeä E-Saab 99.

Näyttää vahvasti siltä, ettei ruotsalainen Koenigsegg halua jämähtää pelkäksi hyperautovalmistajaksi. Se hakee kasvua hieman suuremmille massoille suunnatuista autoista.

Saabin konkurssipesän ostanut ruotsalais-kiinalainen NEVS (National Electric Vehicle Sweden) on hankkinut 20 prosenttia hyperautovalmistaja Koenigseggistä. Kaupan arvo on 150 miljoonaa euroa.

Tällä hetkellä NEVS kehittää ja valmistaa sähköautoja Saabien koreihin. Toiminnalla on kuitenkin ollut jonkin verran käynnistymisvaikeuksia.

Ruotsin Ängelholmissa maailman suorituskykyisimpiin lukeutuvia urheiluautoja valmistava Koenigsegg sekä NEVS ryhtyvät samalla yhteistyöhön, jonka tarkoituksena on kehittää yhdessä suuremman volyymin sähköisiä urheiluautoja.

Yhtiöt perustavat myös uuden yhteenliittymän, jonka pääomistaja 65 prosentilla on NEVS. Koenigsegg antaa vastineeksi 35 prosentistaan muun muassa immateriaalioikeuksia sekä lisensöinti- ja tuotekehitysapua. Kyseessä on samalla pelinavaus Kiinan-markkinoille, sillä NEVSin suurin osakkeenomistaja on kiinalainen kiinteistöjätti Evergrande. Evergrande omistaa myös yhden Kiinan suurimmista autoliikeketjuista.

Nähdäänkö Koenigseggiltä tulevaisuudessa siis haastaja Teslalle tai Porschelle? Se jää nähtäväksi, mutta yhtiön perustaja ja toimitusjohtaja Christian von Koenigsegg vakuuttaa, että hyperautoja se ei ole hylkäämässä, vaan NEVS-yhteistyöllä haetaan ensisijaisesti kasvua nimenomaan sille osa-alueelle.

Saabin konkurssipesää muuten havitteli aikoinaan myös Koenigsegg, mutta voittava tarjous tuli lopulta NEVSin suunnasta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja