Keskusta lupaa takuueläkkeisiin runsaan 100 euron korotuksen – SDP:n vappusatasen tyrmännyt Sipilä: "Tämä on realismia"

Hallitus tyrmää Antti Rinteen vappulupaukset –"Pelkkää populismia" 2:10
Hallitus tyrmäsi tuoreeltaan SDP:n Antti Rinteen viime vappuiset eläkelupaukset populismina. Katso video!

Keskusta lupaa ensi vaalikaudella korottaa takuueläkettä reilulla sadalla eurolla, jos pääsee valtaan.

– Noin 900 euroonhan se nousisi jos se on reilu satanen. Se on yksi suurimmista vaalilupauksista meillä, sanoi puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilän (kesk.) medialle vaaliohjelman julkistuksen jälkeen.

Sipilän mukaan puolue on huolella harkinnut sitä, millainen liikkumavara perusturvan puolella olisi. Perusturvan vahvistaminen kokonaisuudessaan maksaisi Sipilän mukaan noin 600 miljoonaa euroa.

Korotusta ei rahoitettaisi verotuksella, vaan liikkumavaran loisi Sipilän mukaan työllisyyden kasvu. Keskusta tavoittelee ensi kaudella 75 prosentin työllisyysastetta.

– Olemme huolellisesti laskeneet sen, mitä tuo 75 prosentin työllisyysura julkiseen talouteen. Jokainen prosenttiyksikkö siellä tuo sen miljardin, parhaimmassa tapauksessa jopa 1,4 miljardia liikkumavaraa julkiseen talouteen.

Sipilän mukaan keskustan lupaama korotus on realistinen. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne esitti vappupuheessaan alle 1400 euron eläkkeiden korottamista sadalla eurolla lähivuosina. Silloin Sipilä sanoi, että Rinteen lupaus on populismia.

– Tämä on realismia, Sipilä sanoi toimittajille.

Rinteen lupaus koskee huomattavasti pienempää eläkeläisjoukkoa kuin Sipilän. Alle 1400 euron eläkkeen saajia on Suomessa noin 700 000, kun taas takuueläkkeen saajia on vain noin 100 000.

Juttua täydennetty klo 16.14: Lisätty viimeinen kappale lupausten mittaluokan erosta. Otsikosta poistettu ilmaus siitä, että lupaukset olisivat samanlaisia.

Lue myös:

    Uusimmat