Nyt jää diesel kakkoseksi: Tällä autolla pääset Helsingistä Lappiin ja takaisinkin pysähtymättä, mutta vetokoukusta ei kannata haaveilla

Valmistaja lupaa tälle autolle yli 1 600 kilometrin toimintamatkan tankillisella 1:31
Valmistaja lupaa tälle autolle yli 1 600 kilometrin toimintamatkan yhdellä vetytankillisella

Kalifornialainen autovalmistaja Hyperion on esitellyt perinteisten hyperautojen kimppuun käyvän XP-1:n prototyypin, jolle se lupaa yli tuhannen mailin toimintamatkan.

Ulkoisesti hyvin futuristisen näköisen Hyperion XP-1:n pinnan alta löytyy odotetun modernia tekniikkaa, sillä kyseessä on täysiverinen vetyauto. XP-1 liikkuu sähköllä, mutta pistokkeesta lataamisen sijaan se tuottaa tarvitsemansa sähkön tankissa olevasta vedystä.

Kovin taajaan ei tankilla tarvitse vierailla, sillä hieman yli tuhatkiloisen hyperauton toimintamatka yhdellä vetytankillisella on yli 1 600 kilometriä. Auto hyödyntää myös aurinkopaneeleja, jotka kykenevät kääntymään automaattisesti auringon suuntaan energian talteenoton maksimoimiseksi.

Autossa ei ole lainkaan litiumioniakustoa, jota vetyautotkin tyypillisesti hyödyntävät. Energiaa voidaan varastoida ultrakapasitaattoreiden avulla auton rakenteisiin, mikä on auttanut pitämään auton painon hyvin alhaisena.

XP-1:n huippunopeus on yli 350 kilometriä tunnissa, ja nollasta sataan se ampaisee 2,2 sekunnissa.

Autoa tullaan valmistamaan 300 kappaletta, jotka kaikki on näillä näkymin varattu USA:n markkinoille. Valmistus käynnistyy vuonna 2022.

Lähteet: Hyperion, CleanTechnica

Lue myös:

    Uusimmat